Sádlenky
Výrobní postup
Příprava těsta (cca 5 minut) Na vál nebo pracovní desku nejdříve prosyjeme hladkou mouku, ve středu uděláme důlek, do kterého přendáme kousky vláčného škvařeného sádla, dále přidáme prosátý moučkový cukr a kakao. Nakonec na povrch nastrouháme kůru z omytého citronu. Připravené suroviny zpracujeme ve vláčné těsto, ze kterého vytvarujeme váleček, zabalíme ho do potravinové fólie a uložíme do chladničky. Těsto se musí odležet, proto jej zpracováváme nejdříve druhý den.
Tvarování a pečení sádlenek (cca 20 minut) Těsto si rozdělíme na více dílů, abychom ho zpracovávali postupně a nezahřívalo se nám tak na pracovní desce. Jednotlivý díl těsta vytvarujeme do válečku, který si rozdělíme na malé dílky o váze asi 20g, a ty ztvarujeme do malých kuliček. Do každé kuličky zapíchneme hranolek mandle, položíme na plech s pečícím papírem a pečeme na 165°C ( klasickým suchým teplem s vypnutým horkovzduchem) dokud nejsou na spodní straně upečené. Upečené sádlenky uchováváme v uzavřené krabičce naskládané do jedné vrstvy po dobu 2 týdnů.
Servírování
Před servírováním vánoční cukroví posypeme moučkovým cukrem, do kterého jsme dali prázdné vanilkové lusky, které nám zbyly z přípravy jiného těsta.
Ingredience pro 10 porcí
Těsto: | ↓ | |
---|---|---|
Mouka ARO | 375 g | |
Cukr moučka ARO | 250 g | |
Sádlo škvařené | 250 g | |
Kakao | 75 g | |
Citron na kůru | 75 g | |
Mandle hranolky | 75 g | |
Na vysypání formiček: | ↓ | |
Cukr moučka ARO | 150 g | |
Vanilkový lusk | 0,5 g |