Naše značky Recepty Krůtí steak se smetanovým kedlubnem a bramborem
Krůtí steak se smetanovým kedlubnem a bramborem

Krůtí steak se smetanovým kedlubnem a bramborem

Doba přípravy více než 60 minut
Náročnost receptu snadná

Ingredience

Krůtí prsa 2 000 g
Brambory 800 g
Kedluben 800 g
Jarní cibulka 50 g
Smetana 30 % 500 ml
Máslo 82 % 200 g
Sůl 8 g
Šalotka 150 g
Kuřecí vývar 200 ml
Bílé víno 60 ml

10 porcí

Krůtí prso
Z krůtích prsou vykrojíme podélně stejnoměrné válce, které následně zdrezírujeme provázkem do pravidelného tvaru – válečku.

Brambor
Neoloupané brambory důkladně opláchneme a uvaříme v kuřecím vývaru na skus. Po vychladnutí je nakrájíme na čtvrtky.

Kedluben
Oloupeme a nakrájíme na hrubé nudličky.

Maso
Připravené válečky masa ponecháme před vlastní tepelnou úpravou odpočinout v pokojové teplotě, následně opečeme na másle dozlatova a osolíme. Maso přeložíme do předehřáté trouby a pečeme s pomocí teplotní sondy na max. 140 °C na konečnou středovou teplotu 69 °C. Poté maso přeložíme do udržovací teplotní skříně.

Příloha
Najemno krájenou šalotku si zpěníme na výpeku z masa. Osolíme, přidáme nakrájené kedlubny, zastříkneme bílým vínem a necháme lehce celé odvařit. Přidáme vývar, smetanu a svaříme na hustší konzistenci. Ke konci sváření přidáme překrojené brambory, zjemníme máslem a přihodíme nakrájenou jarní cibulku. Ihned servírujeme.

Servírování

Připravenou přílohu ihned servírujeme na nahřátém talíři a doplníme ji o maso, které zbavíme před nakrájením provázku.

Tip:

U krůtích prsou je důležité, abychom je nevysušili. Proto doporučuji použít určitě přípravu při nízké teplotě za použití teploměrů či tepelných sond v konvektomatech.
Brambory často vařím rovnou ve vývarech, aby získaly lepší chuť. Vývar samozřejmě použijete na dokončení pokrmu či přípravu jiného pokrmu.
Kedlubny jsou výborné a pokrmu dodají čerstvost a příjemnou chuť. Můžete je servírovat i syrové, nakrájené na tenké nudličky formou lahodného salátu.
Se smetanou je dobré to nepřehánět. Tento pokrm by měl být snadno stravitelný, plný lehké chuti a svěžího vzhledu.

Další recepty

Borůvková mléčná zmrzlina

Doba přípravy více než 60 minut
Náročnost receptu snadná

Zobrazit celý recept

Pivní granité

Doba přípravy 45 minut
Náročnost receptu snadná

Zobrazit celý recept

Jahodový sorbet

Doba přípravy více než 60 minut
Náročnost receptu snadná

Zobrazit celý recept

ZOBRAZIT DALŠÍ RECEPTY