Naše potraviny Recepty Krůtí steak se smetanovým kedlubnem a bramborem
Krůtí steak se smetanovým kedlubnem a bramborem

Krůtí steak se smetanovým kedlubnem a bramborem

Doba přípravy více než 60 minut
Náročnost receptu snadná

Ingredience

Krůtí prsa 2 000 g
Brambory 800 g
Kedluben 800 g
Jarní cibulka 50 g
Smetana 30 % 500 ml
Máslo 82 % 200 g
Sůl 8 g
Šalotka 150 g
Kuřecí vývar 200 ml
Bílé víno 60 ml

10 porcí

Krůtí prso
Z krůtích prsou vykrojíme podélně stejnoměrné válce, které následně zdrezírujeme provázkem do pravidelného tvaru – válečku.

Brambor
Neoloupané brambory důkladně opláchneme a uvaříme v kuřecím vývaru na skus. Po vychladnutí je nakrájíme na čtvrtky.

Kedluben
Oloupeme a nakrájíme na hrubé nudličky.

Maso
Připravené válečky masa ponecháme před vlastní tepelnou úpravou odpočinout v pokojové teplotě, následně opečeme na másle dozlatova a osolíme. Maso přeložíme do předehřáté trouby a pečeme s pomocí teplotní sondy na max. 140 °C na konečnou středovou teplotu 69 °C. Poté maso přeložíme do udržovací teplotní skříně.

Příloha
Najemno krájenou šalotku si zpěníme na výpeku z masa. Osolíme, přidáme nakrájené kedlubny, zastříkneme bílým vínem a necháme lehce celé odvařit. Přidáme vývar, smetanu a svaříme na hustší konzistenci. Ke konci sváření přidáme překrojené brambory, zjemníme máslem a přihodíme nakrájenou jarní cibulku. Ihned servírujeme.

Servírování

Připravenou přílohu ihned servírujeme na nahřátém talíři a doplníme ji o maso, které zbavíme před nakrájením provázku.

Tip:

U krůtích prsou je důležité, abychom je nevysušili. Proto doporučuji použít určitě přípravu při nízké teplotě za použití teploměrů či tepelných sond v konvektomatech.
Brambory často vařím rovnou ve vývarech, aby získaly lepší chuť. Vývar samozřejmě použijete na dokončení pokrmu či přípravu jiného pokrmu.
Kedlubny jsou výborné a pokrmu dodají čerstvost a příjemnou chuť. Můžete je servírovat i syrové, nakrájené na tenké nudličky formou lahodného salátu.
Se smetanou je dobré to nepřehánět. Tento pokrm by měl být snadno stravitelný, plný lehké chuti a svěžího vzhledu.

Další recepty

Velikonoční bochánky

Doba přípravy čas přípravy neuveden
Náročnost receptu neuvedeno

Zobrazit celý recept

Hrachová polévka s uzeným masem

Doba přípravy více než 60 minut
Náročnost receptu snadná

Zobrazit celý recept

Fazolová polévka s klobásou

Doba přípravy více než 60 minut
Náročnost receptu snadná

Zobrazit celý recept

ZOBRAZIT DALŠÍ RECEPTY