Náš sortiment Recepty Zajíc na smetaně se slaninovým trhancem
Zajíc na smetaně se slaninovým trhancem

Zajíc na smetaně se slaninovým trhancem

Doba přípravy více než 60 minut
Náročnost receptu těžká

Ingredience

Zaječí hřbet mražený 3000 g
Uzená slanina bez kůže 150 g
Trhanec:
Anglická slanina speciál 300 g
Vejce 10 ks
Sůl 40 g
Mléko polotučné 500 g
Mouka polohrubá 500 g
Smetanová omáčka:
Mrkev 200 g
Celer bulvový 200 g
Petržel 100 g
Uzená slanina bez kůže 150 g
Cibule 130 g
Hořčice plnotučná 50 g
Vinný ocet 120 g
Cukr krystal ARO 120 g
Citrony 40 g
Kuřecí vývar 1500 g
Pepř černý celý 1 g
Nové koření celé 1 g
Bobkový list 1 g
Brusinky 200 g
Kunín smetana ke šlehání 31 % 100 g
Bílé víno, suché 200 g
Tymián čerstvý 25 g

10 porcí

Příprava masa
Část zaječích hřbetů vykostíme. Ty použijeme na minutkovou úpravu. U zbylých hřbetů dokonale očistíme kostičky, které obalíme alobalem, aby se během pečení nespálily. Vychlazenou slaninu nakrájíme na 2 mm silné hranolky. Pravidelně jimi protkneme hřbety, a to tak, že tenkým nožem nařízneme maso po vlákně masa, abychom mohli hranolek slaniny vsunout. Poté maso zdrezírujeme (svážeme) provázkem, aby drželo pěkný tvar, lehce potřeme olejem a zprudka opečeme do zlatošedé barvy na pánvi. Následně osolíme a opepříme čerstvě namletým pepřem. Pánev i s hřbety podlijeme trochou vývaru, zredukujeme (odvaříme) a vše přeložíme do pekáče. Pečeme v troubě vyhřáté na 160 °C asi 45 minut. Maso musí být měkké a šťavnaté. Vzniklý výpek použijeme do omáčky.

Příprava trhance
Pekáček na pečení trhance musí mít rovné a pevné dno. Vymažeme jej tukem a vysypeme moukou. Anglickou slaninu nakrájíme na malé kostičky a orestujeme ji na suché pánvi. Oddělíme žloutky od bílků. V misce rozmícháme mléko se žloutky, polohrubou moukou, osolíme a přidáme orestovanou lehce vychladlou slaninu. Z bílků vyšleháme pevný sníh a opatrně ho pomocí metly smícháme se žloutky. Vzniklou nadýchanou pěnovou hmotu pravidelně rozprostřeme do pekáčku, aby všude byla stejná vrstva. Pečeme v předehřáté troubě na 170 °C asi 10 minut. Po upečení korpus roztrháme na kusy a udržujeme vše na teple.

Příprava omáčky
Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno. Očištěnou, omytou kořenovou zeleninu nakrájíme na tenké plátky. Slaninu nakrájíme na kostičky. Připravíme si odvar z koření tak, že koření dáme do kastrůlku s vodou a vaříme 5 minut. Pak jej necháme ještě dál vyluhovat. V hrnci si roztavíme kostičky slaniny, přidáme plátky zeleniny a orestujeme vše do nahnědlé barvy. Pak přidáme na plátky krájenou cibuli a dále restujeme do nahnědlé barvy. Přidáme cukr, hořčici a necháme vše lehce zkaramelizovat. Orestovaný základ zalijeme bílým vínem, octem a necháme vše odvařit. Přidáme vývar, odvar z koření, vypečenou  šťávu, brusinky a ochutíme solí. Dusíme, dokud není zelenina úplně měkká a hladina vyvařeného vývaru je těsně nad zeleninovým základem. Pomocí mixéru rozmixujeme základ na jemné pyré. Konzistenci upravíme vývarem a smetanou. Přivedeme k varu, dochutíme solí, příp. šťávou z citronu, a přecedíme.

Příprava steaku
Vykoštěný hřbet lehce pokapeme olejem a promneme v rukou, opečeme jej zprudka suché pánvi, tak, aby se povrch masa uzavřel. Pak přidáme vychlazené máslo, které osolíme a necháme na horké pánvi zhnědnout. Tímto hnědým máslem několikrát přelijeme vykoštěný hřbet a ten následně přeložíme do vyhřáté trouby, kde jej dopékáme asi 3 minuty na 170 °C.
Maso vyjmeme a necháme na místě teplém 65 °C asi 10 minut odležet. Mezitím si připravíme pokrm k servírování.

Servírování

Na levou stranu nahřátého talíře přeložíme kusy trhance, na pravou stranu nalijeme omáčku. Na tu položíme upečený zaječí hřbet spolu s minutkově upraveným, ukrojeným špalíčkem zaječího hřbetu. Nakonec doplníme pokrm brusinkami a čerstvým tymiánem.

Další recepty

Ovocné pyré s čokoládou

Doba přípravy 15 minut
Náročnost receptu snadná

Zobrazit celý recept

Jablečná ovesná kaše s čokoládou

Doba přípravy 15 minut
Náročnost receptu snadná

Zobrazit celý recept

Krémový cheesecake

Doba přípravy 45 minut
Náročnost receptu snadná

Zobrazit celý recept

ZOBRAZIT DALŠÍ RECEPTY