Východočeské smaženky

Doba přípravyvíce než 60 minut
Náročnoststřední
Východočeské smaženky

Výrobní postup

Příprava jablek (cca 15 minut)
Oloupaná jablka nakrájíme na malé kostičky. Ochutíme je skořicí, vanilínovým cukrem, citronovou šťávou a cukrem.

Příprava těsta (cca 45 minut)
Den předem uvařené oloupané brambory nastrouháme na jemném struhadle. Při zadělávání bramborového těsta promícháme nejprve brambory s moukou a poté přidáme vejce a sůl. Těsto zaděláváme po částech.

Příprava smaženek (cca 15 minut)
Bramborové těsto vyválíme na pomoučněném stole nebo silikonovém válu na 5 mm vysoký plát. Pomocí kulatého tvořítka o Ø 8 cm vykrojíme kolečka. Na 1/2 množství koleček a na jejich střed položíme ochucená jablka. Okraje potřeme vejcem a přiklopíme je zbývajícími kolečky. Okraje vzniklých taštiček prsty mírně přitlačíme, aby se spojily. Taštičky smažíme na oleji při teplotě 160 °C dozlatova. Po usmažení je necháme okapat na kuchyňském papíře.

Servírování

Při servírování je můžeme překrajovat, posypeme je moučkovým cukrem a přeložíme je na připravený talíř.  Dezert vhodně doplníme čerstvou meduňkou a čerstvým jablkem.

Ingredience pro 10 porcí

Těsto:
Brambory pozdní konzumní neprané 1000 g
Mouka polohrubá 400 g
Vejce 50 g
Sůl kamenná 15 g
Náplň:
Jablko 1000 g
Vanilínový cukr 30 g
Citron na šťávu 50 g
Cukr krystal ARO 100 g
Skořice mletá 2 g
Olej na smažení 500 g
Doplňky:
Cukr moučka ARO 50 g
Meduňka čerstvá 10 g