Náš sortiment Recepty Velikonoční mazanec
Velikonoční mazanec

Velikonoční mazanec

Doba přípravy více než 60 minut
Náročnost receptu střední

Ingredience

Droždí 1 kostka
Mouka polohrubá 500 g
Mléko trvanlivé 1,5 % Madeta 250 ml
Cukr krupice ARO 100 g

1 kus

Výrobní postup

Všechny připravené suroviny je nutné nejdříve vyndat z ledničky, aby dosáhly správné pokojové teploty. Z rozdrobeného droždí, lžíce cukru, vlažného mléka a lžíce mouky připravíme kvásek a uložíme jej na teplé místo. Lze k tomu využít i troubu předehřátou na minimum - cca na 30 °C.

Zatím si ve větší míse smícháme prosetou mouku s krystalovým a vanilkovým cukrem, sůl a citronovou kůru. Pokud přidáváte anýz, přidejte jej v této fázi. Do připravené směsi vložte vykynutý kvásek, přidejte žloutky a rozinky (pokud chcete dosáhnout ještě lepší chutě, můžete si je předem namočit do rumu), větší část sekaných mandlí, nahrubo nasekané ořechy a rozpuštěné máslo. Důkladně těsto zpracujte – nejdříve vařečkou a poté rukama, aby se krásně spojilo. Poprašte bochánek moukou, přikryjte čistou utěrkou a nechte kynout na teplém místě cca 2 hodiny. Během kynutí jej párkrát opatrně propracujte vařečkou, abyste se do těsta dostal vzduch, který napomáhá správnému kynutí těsta.

Dobře vykynuté těsto rozdělte na dva díly a vytvořte z něj dva stejnoměrné bochánky. Vložte jej na plech pokrytý pečicím papírem a nechte ještě cca 20 minut kynout. Mezitím si předehřejte troubu na 220 °C (horkovzdušnou na 200 °C.) Pomažte mazance rozšlehaným vajíčkem, posypte zbylými mandlemi a dejte do trouby.

Nechte mazance na tuhle vysokou teplotu v troubě cca 15 minut, docílíte tím křupavé kůrčičky. Pak zmírněte teplotu na 150 °C - 160 °C a nechte pomalu dopéct. Trvá to cca hodinu. Že je bochánek propečený, poznáte podle toho, že když do jeho středu zapíchnete špejli, její konec je po vytažení čistý a bez známek syrového těsta.

Po upečení potřete ještě horký mazanec rozpuštěným máslem a dejte pomalu chladnout na mřížku. Ta zamezí tomu, že Vám mazanec zespodu zvlhne.  Nakonec posypte dobrotu moučkovým cukrem a máte hotovo. 

Další recepty

Mléčný koktejl

Doba přípravy 15 minut
Náročnost receptu snadná

Zobrazit celý recept

Koktejl espresso

Doba přípravy 15 minut
Náročnost receptu snadná

Zobrazit celý recept

Ovocný sen

Doba přípravy 15 minut
Náročnost receptu snadná

Zobrazit celý recept

ZOBRAZIT DALŠÍ RECEPTY