Velikonoční beránek

Doba přípravy45 minut
Náročnostsnadná
Velikonoční beránek

Nejdříve si předehřejte troubu na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C. Beránkovou formu vymažte máslem a pečlivě vysypte polohrubou moukou. Cukr, celá vejce, žloutky a vanilkový cukr utřete do pěny. Poté pomalu přidejte citronovou šťávu, citronovou kůru a mouku. Důkladně promíchejte tak, aby se všechny ingredience hezky spojily.

Ze všech pěti bílků vyšlehejte tuhý sníh a opatrně vmíchejte do těsta. Těsto vlijte do vymazané formy pár milimetrů pod okraj, aby Vám nevyběhl a vložte to trouby. Beránka pečte zhruba 40 minut, těsto se Vám krásně rozvoní. O tom, zda je dobře upečený, se přesvědčíte pomocí špejle - pokud ji vytáhnete čistou, máte hotovo.

Formu vyjměte z trouby a ještě horkou zabalte do vlhké utěrky. Beránka vyklopte až poté, co zcela vychladne, předejdete tak jeho deformaci. Na talíři jej zasypte moučkovým cukrem a z rozinek mu udělejte oči. 

Ingredience pro 10 porcí

Mouka polohrubá 300 g
Žloutek 5 ks
Vaječné bílky 5 ks
Vejce 2 ks
Vanilkový cukr 20 g
Cukr krupice ARO 250 g
Citron na šťávu  
Citron na kůru  
Máslo na vymazání formy  
Cukr moučkový (na posypání)  
Rozinky 2 ks