Šafránové rizoto s mořskými plody

Doba přípravyvíce než 60 minut
Náročnoststřední
Šafránové rizoto s mořskými plody

Výrobní postup

Příprava mořských plodů (cca 40 minut)
Jsou-li mušle na povrchu znečištěny od řas či jiných nečistot, karátáčem na mušle (malým nožem) je pečlivě dočistíme. Následně je namočíme do studené vody asi na 30 minut. Mušle a škeble se  namočením ve vodě nejprve uzavřou a postupem času se samy pootevřou. V tento moment je důkladně propláchneme v několikrát vyměněné vodě, abychom odplavili písek. Severského humra můžeme připravovat vcelku  nebo jej oloupeme. Vždy však musíme vyjmout střívko. (Hned za hlavou pomocí párátka podebereme střívko z ocasní části, palcem ho stikneme a mírným tahem opatrně vytáhneme ven, abychom střívko nepřetrhli).

Příprava rizota (cca 25 minut)
Šafrán namočíme do malého množství vlažné vody. Šalotku oloupeme, nakrájíme nadrobno a orestujeme na olivovém oleji dosklovatata. Nasypeme na ni rýži a opět restujeme. Pak ji zalijeme bílým vínem a krátce odvaříme. Poté ho zalijeme předem připraveným horkým kuřecím vývarem a přidáme namočený šafrán. Dochutíme solí. Za občasného míchání vaříme na mírném teple asi 20 minut. Pak přidáme mušle, slávky a severského humra a už jen krátce povaříme (cca 4 minuty). Rýže musí být naměklá, na povrchu šlemovitá. Konzistence rizota je hustě tekoucí. Těsně před koncem tepelné úpravy přidáme na kostičky nakrájená, oloupaná rajčata a listovou petržel nakrájenou na nudličky. Nakonec  vmícháme kostky vychlazeného másla. Tím rizoto zjemníme a zároveň zahustíme (hustotu rizota si regulujeme vývarem).

Servírování

Rizoto podáváme ve speciálním talíři, který je nahřátý. Na povrch naaranžujeme mušle, slávky a krevety.

Ingredience pro 10 porcí

Rýže 700 g
Šalotka 150 g
Extra panenský olivový olej 150 ml
Sůl kamenná 20 g
Šafrán 1 g
Kuřecí vývar 500 ml
250 ml
Máslo 82 % 100 g
Rajčata masitá 200 g
Mušle čerstvé 200 g
Škeble Vongole 200 g
Humr severský (Scampi) 500 g
Petržel hladkolistá 45 g