Polévka z pečených kaštanů
Výrobní postup
Do pekáče nasypeme hrubozrnnou sůl a na ni položíme omyté, podélně naříznuté brambory. Do druhé části rozložíme spařené kaštany a vložíme ho do trouby. Pečeme na 170 °C. Kaštany vyjmeme po cca 20 minutách a 2/3 nasekáme v kutru na drť (ne pastu), Drť kaštanů orestujeme pozvolna v hrnci spolu s máslem do ořechové vůně. Přidáme oloupanou cibuli nakrájenou na drobné kostičky a znovu ji lehce orestujeme do změknutí. Zalijeme vše vývarem a zavaříme. Mezitím brambory asi po hodině pečení vyjmeme z trouby. Za tepla z brambor pomocí lžíce vyjmeme dužninu, kterou prolisujeme přes pasírku do hrnce s polévkou. Ochutíme ji strouhaným česnekem, medem, solí a prováříme dalších 10 minut. Pomocí ponorného mixeru ji rozmixujeme do hladké konzistence a pro jistotu přecedíme. Nakonec polévku zjemníme čerstvým máslem.
Vložka do polévky
Zbývající 1/3 kaštanů překrájíme na větší kusy a ty pak rozpečené vkládáme do hotové polévky při servírování.
Servírování
Horkou polévku servírujeme v hlubokém talíři a doplníme ji snítky kerblíku a rozpečenými kousky kaštanů.
Ingredience pro 10 porcí
Jedlé kaštany spařené, loupané | 400 g | |
---|---|---|
Hrubozrnná sůl | 300 g | |
Brambory varný typ C | 500 g | |
Kuřecí vývar | 2000 ml | |
300 ml | ||
Sůl kamenná | 15 g | |
Včelí med | 50 g | |
Česnek český | 10 g | |
Zlatá Haná | 200 g | |
Kerblík čerstvý | 1 g | |
Cibule žlutá | 130 g |