Polévka z lišek

Doba přípravy45 minut
Náročnostsnadná
Polévka z lišek

Výrobní postup

Lišky důkladně očistíme od zbytků zeminy. Malé lišky si dáme stranou a použijeme později jako vložku do polévky. Ty větší orestujeme zprudka v hrnci na přepuštěném másle dozlatova a vyndáme z hrnce.
Oloupanou šalotku zbavenou kořínků nakrájíme na plátky, to samé uděláme s brambory. Vše osolíme a orestujeme na másle s olivovým olejem doměkka v hrnci po liškách. Přidáme na plátky krájený pórek, česnek a znovu orestujeme doměkka. Vše zalijeme kuřecím vývarem. Do hrnce přidáme orestované lišky a pozvolna vaříme doměkka za občasného promíchání.
Když je vše uvařené doměkka, 1/3 tekutiny scedíme a ponecháme si ji stranou. Zbylé 2/3 rozmixujeme v hladkou hustou polévku. Konzistenci upravíme dle potřeby pomocí zbytku z 1/3 odcezeného základu. Před výdejem přidáme vyšlehanou smetanu na zjemnění, popřípadě dosolíme. Polévku už poté nevaříme.

Servírování

Polévku přihřejeme, zjemníme vyšlehanou smetanou a nalijeme ji do nahřátého talíře, navrch doplníme nočky z vyšlehané smetany, snítkou petrželky a na másle čerstvě orestovanými liškami.

Ingredience pro 10 porcí

Šalotka 110 g
Pórek 120 g
Přepuštěné máslo 150 g
150 g
Petržel hladkolistá 10 g
Máslo 82 % 400 g
Lišky čerstvé 400 g
Kuřecí vývar 1500 ml
Brambory varný typ B 500 g
Máslo 82 % 100 g
Sůl 8 g