Polévka z lišek
Výrobní postup
Lišky důkladně očistíme od zbytků zeminy. Malé lišky si dáme stranou a použijeme později jako vložku do polévky. Ty větší orestujeme zprudka v hrnci na přepuštěném másle dozlatova a vyndáme z hrnce.
Oloupanou šalotku zbavenou kořínků nakrájíme na plátky, to samé uděláme s brambory. Vše osolíme a orestujeme na másle s olivovým olejem doměkka v hrnci po liškách. Přidáme na plátky krájený pórek, česnek a znovu orestujeme doměkka. Vše zalijeme kuřecím vývarem. Do hrnce přidáme orestované lišky a pozvolna vaříme doměkka za občasného promíchání.
Když je vše uvařené doměkka, 1/3 tekutiny scedíme a ponecháme si ji stranou. Zbylé 2/3 rozmixujeme v hladkou hustou polévku. Konzistenci upravíme dle potřeby pomocí zbytku z 1/3 odcezeného základu. Před výdejem přidáme vyšlehanou smetanu na zjemnění, popřípadě dosolíme. Polévku už poté nevaříme.
Servírování
Polévku přihřejeme, zjemníme vyšlehanou smetanou a nalijeme ji do nahřátého talíře, navrch doplníme nočky z vyšlehané smetany, snítkou petrželky a na másle čerstvě orestovanými liškami.
Ingredience pro 10 porcí
Šalotka | 110 g | |
---|---|---|
Pórek | 120 g | |
Přepuštěné máslo | 150 g | |
150 g | ||
Petržel hladkolistá | 10 g | |
Máslo 82 % | 400 g | |
Lišky čerstvé | 400 g | |
Kuřecí vývar | 1500 ml | |
Brambory varný typ B | 500 g | |
Máslo 82 % | 100 g | |
Sůl | 8 g |