Pečená kachní prsa s červeným zelím

Doba přípravy45 minut
Náročnoststřední
Pečená kachní prsa s červeným zelím

Červené zelí nakrájíme na nudličky (cca 5 mm silné) a spaříme je v osolené vodě na skus.
Na malé kostičky nakrájenou slaninu roztavíme, přidáme nadrobno krájenou cibuli a lehce orestujeme dosklovata.
Do směsi přidáme cukr, vinný ocet, víno, šťávu z pomerančů a koření a vše svaříme.
Poté do směsi přidáme červené zelí. Promícháme ho se základem a necháme odležet cca 10 minut, aby nasáklo chuť základu. Nakonec zelí zjemníme máslem a případně ho dosolíme.
Kachní prsa nacizelujeme ostrým nožem (kůži s tukem lehce nakrojíme na proužky) a pozvolna je opečeme na suché pánvi kůží dolů (neobracíme je).
Po zhruba 8 minutách přidáme máslo a prsa osolíme. Máslem maso vytemperujeme a poté přeložíme do trouby předehřáté na 60°C odpočinout po dobu cca 8 minut.
Odpočinuté maso nakrajíme na plátky, dosolíme a servírujeme spolu s červeným zelím.

Video

Ingredience pro 10 porcí

Kachní prsa s kůží 1 500 g
Červené hlávkové zelí 1 500 g
Červené víno, suché 200 ml
Vinný bílý ocet 100 ml
Pomeranče na šťávu 300 g
Slanina bez kůže 200 g
Cibule bílá 200 g
Máslo 82 % 200 g
Cukr třtinový tmavý 150 g
Brusinky kompotované 40 ml
Sůl kamenná 15 g
Mořská sůl 10 g
Celé koření (hřebíček, badyán, skořice)