Náš sortiment Recepty Nicoise salát s čerstvým tuňákem
Nicoise salát s čerstvým tuňákem

Nicoise salát s čerstvým tuňákem

Doba přípravy 45 minut
Náročnost receptu střední

Ingredience

Salát:
Brambůrky lahůdkové 450 g
Fazolky jemné 100 g
Rajčata 400 g
Kapary sterilované 40 g
Cibule červená 80 g
Olivy černé s peckou sterilované 100 g
Cibule lahůdková 70 g
Salát římský 150 g
Salát ledový 100 g
Vejce 200 g
Petržel listová 25 g
Ančovičky sterilované 100 g
Zeleninový vývar (vlastní výroba) 200 g
Tuňák chlazený 500 g
Dresink:
Extra panenský olivový olej 350 g
Cibule bílá 100 g
Hořčice dijonská, francouzská 50 g
Pepř černý celý g
Česnek čerstvý, český 15 g
Ocet bílý vinný 20 g
Sůl kamenná 10 g
Tymián čerstvý 10 g

10 porcí

Příprava dresinku (cca 7 minut)
Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme. Do vyšší nádoby nalijeme olivový olej, přidáme dijonskou hořčici, nakrájenou cibuli s česnekem, vinný ocet a pomocí ponorného mixéru rozmixujeme do hladké konzistence. Hotový dresink dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem. Nakonec zamixujeme lístky čerstvého tymiánu. 

Příprava tuňáka (cca 40 minut)
Dobře vychlazeného tuňáka očistíme a vykrojíme  váleček, který zabalíme do potravinové fólie, dobře zatáhneme a necháme asi 30 minut v chladničce. Dobře vychlazený váleček nakrájíme na požadované plátky, které neoddělujeme, odstraníme z nich fólii a po obvodu váleček rovnoměrně opečeme.

Příprava salátu (cca 30 minut)
Dobře omyté brambůrky vložíme na pečící papír a  pečeme asi 15 minut v troubě na 160°C. Jemné fazolky na koncích zkrojíme a krátce spaříme v zeleninovém vývaru "na skus". Po vyjmutí je vložíme  do studené vody. Fazolky si tak uchovají krásně zelenou barvu. Červenou cibuli oloupeme a nakrájíme na jemné výseče. Oba saláty omyjeme. Listy ledového salátu natrháme na kousky, římský rozebereme na jednotlivé listy a seřízneme konce řapíku. Kapary a ančovičky necháme okapat na jemném cedníku, stejně tak i černé olivy. Očištěnou a omytou lahůdkovou cibulku překrájíme šikmými řezy. Vejce uvaříme natvrdo a oloupeme. Petržel omyjeme a lístky otrháme.

Servírování

Na studený talíř postupně naaranžujeme veškerou zeleninu, a to od nejtvrdší až po nejkřehčí.  Nejdříve pokládáme brambůrky, rajčata, fazolky, cibuli, pak přijdou na řadu listy salátů, olivy, kapary, jarní cibulka a lístky petržele. Opečené plátky tuňáka pokapeme olivovým olejem a přiložíme k salátu. Na závěr položíme na salát překrojené vejce. Při aranžování dbáme nejen na barevné sladění, ale hlavně na zachování charakteru jednotlivých druhů zeleniny. Hotový salát servírujeme s připraveným dresinkem, který v tomto případě podáváme zvlášť.

Tip:

Nicoise salát můžete podávat i jako hlavní pokrm. V letním období to bude příjemná změna vašeho jídelníčku.
Dobře naservírovaný salát musí lákat strávníky již svým vzhledem, základem jsou kvalitní suroviny. 
Každý salát musí být výborně dochucený dresinkem výrazné chuti.
Při klasickém servírování v misce lehce smícháme suroviny s dresinkem, ty křehké pokládáme na povrch salátu. 

Další recepty

Kuřecí vývar s nudlemi

Doba přípravy více než 60 minut
Náročnost receptu snadná

Zobrazit celý recept

Banánový chia pudink

Doba přípravy 30 minut
Náročnost receptu snadná

Zobrazit celý recept

Gnocchi se špenátem, tofu a modrým sýrem

Doba přípravy 30 minut
Náročnost receptu snadná

Zobrazit celý recept

ZOBRAZIT DALŠÍ RECEPTY