Meruňkové kynuté knedlíky

Doba přípravy45 minut
Náročnoststřední
Meruňkové kynuté knedlíky

Výrobní postup

Příprava kvásku
Droždí promícháme s trochou cukru. Přidáme malé množství teplého mléka, lžíci prosáté polohruhé mouky a vymícháme v řídké těstíčko - kvásek, který necháme na teplém místě do 40°C vykynout.

Příprava těsta
Jakmile je kvásek vykynutý, můžeme zadělávat těsto. Do zbylého množství mouky přidáme vejce rozmíchané v části teplého mléka, sůl, vykynutý kvásek, a větší polovinu teplého mléka. Ze surovin zpracujeme polotuhé, vláčné těsto. Je-li třeba, přidáme mléko. Těsto vypracujeme ve stroji na rychlost 1 nebo 2, s pomocí háku a podobu asi 15 minut, v hladké těsto. Správně vypracované těsto musí být vláčné, lesklé, a odlepuje se od hrany kotle. Vypracované těsto přikryjeme čistou utěrkou a necháme vykynout buď v kynárně nebo na teplém místě. Zkoušku vykynutého těsta provedeme dotykem prstu, který nám vytvoří v těstě důlek a těsto se nevrací zpět do původního tvaru. 

Zpracování těsta
Vykynuté těsto navážíme na 40g kousky, které plníme omytými a osušenými meruňkami zbavenými pecek. Naplněné knedlíky musíme pečlivě uzavřít, neboť by se nám při vaření otevřely. Knedlíky  necháme opět dobře nakynout na moukou posypaném plátýnku nebo utěrce. Vykynuté knedlíky vaříme buď v konvektomatu v páře na 99°C asi 10 minut - čas se řídí velikostí knedlíku, nebo ve vodě. Vaříme-li kynuté knedlíky ve vodě, vkládáme je do vroucí, osolené vody a vaříme je táhnutím asi 3 minuty, pak je obrátíme a opět vaříme 3 minuty. Po uplynutí času jeden vyndáme, rozkrojíme, abychom se přesvědčili, že je uvnitř uvařený. Ostatní vyndáme a ihned je musíme propíchnout dvouzubou vidličkou, jinak se nám srazí a vytvoří se na nich slizská, ztvrdlá část, zvaná "brousek". Po vyjmutí knedlíky potřeme máslem. 

Ingredience pro 10 porcí

Těsto:
Droždí 50 g
Cukr krupice ARO 60 g
ARO Mléko trvanlivé 1,5 % 660 ml
Hrubá mouka 1500 g
Vejce 90 g
Sůl kamenná 15 g
Meruňky čerstvé 1200 g
Tvaroh tvrdý na strouhání 250 g
Cukr moučka ARO 150 g
Máslo 82 % 300 g