Linecké koláčky v marcipánu
Výrobní postup
Příprava těsta (cca 5 minut)
Sypké suroviny smícháme v míse a vysypeme je do kotle nebo na pracovní desku. Přidáme nastrouhané máslo, vejce, žloutek, zrnka z vanilkového lusku a nastrouhanou kůru z citronu. Z této směsi vypracujeme ručně nebo v univerzálním stroji na rychlost 1 vláčné těsto. Jakmile je těsto propracované, vyjmeme ho a rozdělíme na díly. Každý díl zabalíme do potravinové fólie a necháme v chladničce odležet.
Tvarování a pečení (cca 30 minut)
Jednotlivé díly těsta válečkem vyválíme na plát o výšce 3 mm. Při vyvalování si průběžně těsto podsýpáme hladkou moukou, při otočení z těsta přebytečnou mouku odstraníme štětcem nebo smetáčkem na mouku. Vypichovací tvořítko o ø 2,5 cm nejdříve vložíme do misky s moukou, pak vypíchneme kolečko z vyváleného těsta, které přendáme na plech s pečícím papírem. Pečeme v předehřáté troubě na 160°C do světle narůžovělé barvy cca 8 minut.
Dohotovení (cca 30 minut)
Rybízovou marmeládu si propasírujeme přes cedník, aby byla hladká. Upečená, vychladlá kolečka slepíme rybízovou marmeládou. Marcipán taktéž vyválíme na tenký plát 2mm silný, tentokrát podsýpáme moučkovým cukrem. Vypichovacím kolečkem o 2 rozměry větším vypíchneme marcipán a jím obalíme slepená linecká kolečka. Nakonec štětcem namočeným v marmeládě dekorujeme vrchní část výrobku.
Ingredience pro 10 porcí
Těsto: | ↓ | |
---|---|---|
Mouka ARO | 563 g | |
Hera | 375 g | |
Cukr moučka ARO | 188 g | |
Vanilkový lusk | 0,25 g | |
Vejce | 63 g | |
Žloutek | 31 g | |
Citron na kůru | 63 g | |
Ovocná směs Hamé | 250 g | |
Obalování a slepování: | ↓ | |
Marcipán | 938 g | |
Cukr moučka ARO | 63 g | |
Ovocná směs Hamé | 63 g | |
Mouka na vyvalování | 125 g |