Linecké koláčky v marcipánu

Doba přípravyvíce než 60 minut
Náročnoststřední
Linecké koláčky v marcipánu

Výrobní postup

Příprava těsta (cca 5 minut)
Sypké suroviny smícháme v míse a vysypeme je do kotle nebo na pracovní desku. Přidáme nastrouhané máslo, vejce, žloutek, zrnka z vanilkového lusku a nastrouhanou kůru z citronu. Z této směsi vypracujeme ručně nebo v univerzálním stroji na rychlost 1 vláčné těsto. Jakmile je těsto propracované, vyjmeme ho a rozdělíme na díly. Každý díl zabalíme do potravinové fólie a necháme v chladničce odležet. 

Tvarování a pečení (cca 30 minut)
Jednotlivé díly těsta válečkem vyválíme na plát o výšce 3 mm. Při vyvalování si průběžně těsto podsýpáme hladkou moukou, při otočení z těsta přebytečnou mouku odstraníme štětcem nebo smetáčkem na mouku. Vypichovací tvořítko o ø 2,5 cm nejdříve vložíme do misky s moukou, pak vypíchneme kolečko z vyváleného těsta, které přendáme na plech s pečícím papírem. Pečeme v předehřáté troubě na 160°C do světle narůžovělé barvy cca 8 minut.

Dohotovení (cca 30 minut)
Rybízovou marmeládu si propasírujeme přes cedník, aby byla hladká. Upečená, vychladlá kolečka slepíme rybízovou marmeládou. Marcipán taktéž vyválíme na tenký plát 2mm silný, tentokrát podsýpáme moučkovým cukrem. Vypichovacím kolečkem o 2 rozměry větším vypíchneme marcipán a jím obalíme slepená linecká kolečka. Nakonec štětcem namočeným v marmeládě dekorujeme vrchní část výrobku.

Ingredience pro 10 porcí

Těsto:
Mouka ARO 563 g
Hera 375 g
Cukr moučka ARO 188 g
Vanilkový lusk 0,25 g
Vejce 63 g
Žloutek 31 g
Citron na kůru 63 g
Ovocná směs Hamé 250 g
Obalování a slepování:
Marcipán 938 g
Cukr moučka ARO 63 g
Ovocná směs Hamé 63 g
Mouka na vyvalování 125 g