Náš sortiment Recepty Kulajda s hříbky
Kulajda s hříbky

Kulajda s hříbky

Doba přípravy 30 minut
Náročnost receptu snadná

Ingredience

Vývar (B) vlastní výroba 1500 ml
Sůl 15 g
Brambory varný typ B 750 g
Kmín mletý 0,5 g
Vejce 10 ks
Hříbky 200 g
Cukr bílý krystal 20 g
Ocet 50 g
Kopr sterilovaný 70 g
Smetana čerstvá 33 % 100 ml
Mléko 150 ml
Mouka ARO 150 g
Máslo 82 % 150 g
Kopr čerstvý 0,5 g

10 porcí

Výrobní postup:

Z másla a mouky připravíme světlou zásmažku, zalijeme ji vývarem, rozšleháme, ochutíme solí, drceným kmínem a prováříme 20 minut.
Oloupané, očištěné brambory nakrájíme na kostičky a přidáme do polévky. Vaříme je doměkka. Ke konci varu přidáme mléko, sterilovaný kopr a na másle orestované nakrájené hříbky. Ochutíme svařeným octem s cukrem. Nakonec zjemníme smetanou a krátce povaříme.
Pošírované vejce: Do kastrůlku dáme vodu, ochutíme octem a solí a přivedeme těsně pod bod varu. Vejce vyklepneme do naběračky a pozvolna lijeme do ochucené vody. Vaříme táhnutím tak, aby bílek byl pevný a žloutek měkký (cca 3–4 minuty).

Servírování

Při podávání vkládáme pošírované vejce do polévky, doplníme snítkou čerstvého kopru.

Tip:

Pošírované vejce je „povýšením“ této klasické polévky. Běžné je vkládání nakrájeného natvrdo vařeného vejce.
V sezoně používejte čerstvý kopr a hříbky. Kopr přidávejte do polévky až na poslední chvíli. Polévka zůstane při servírování krásně nazelenalá.
Při vegeteriánské variantě použijte pro přípravu zeleninový vývar.

Další recepty

Krémový cheesecake

Doba přípravy 45 minut
Náročnost receptu snadná

Zobrazit celý recept

Nepečené mini tvarohové dorty

Doba přípravy 30 minut
Náročnost receptu snadná

Zobrazit celý recept

Smetanové řezy s višněmi

Doba přípravy 45 minut
Náročnost receptu snadná

Zobrazit celý recept

ZOBRAZIT DALŠÍ RECEPTY