Náš sortiment Recepty Krupicové flameri se švestkovým jáhelníkem
Krupicové flameri se švestkovým jáhelníkem

Krupicové flameri se švestkovým jáhelníkem

Doba přípravy více než 60 minut
Náročnost receptu střední

Ingredience

Krupicové flameri:
Čokoláda 70 % 100 g
Mléko trvanlivé 1,5 % 750 g
Cukr krupice ARO 150 g
Vanilkový lusk čerstvý 0,2 g
Krupička jemná 120 g
Bílky pasterované 75 g
Dětské piškoty Opavia 100 g
Jáhelník:
Jáhly 120 g
Mléko trvanlivé 1,5 % 300 g
Sůl kamenná 0,5 g
Máslo 82 % 60 g
Vejce 50 g
Žloutek 25 g
Vanilkový lusk čerstvý 0,2 g
Citron na kůru 30 g
Cukr krupice (do bílků) 25 g
Skořice mletá 0,05 g
Švestky mražené, půlené 200 g
Cukr moučkový (na posypání) 30 g
Jogurtová omáčka:
Tvaroh tučný 100 g
Jogurt 10% 200 g
Cukr krupice ARO 80 g
Vanilkový lusk čerstvý 0,02 g
Mák modrý, mletý 30 g
Máta čerstvá 20 g

10 porcí

Příprava krupicových flameri (cca 30 minut)
Do kastrůlku s mlékem nalámeme čokoládu, ochutíme solí, cukrem, zrnky čerstvé vanilky a přivedeme k varu. Postupně přisypáváme krupičku a mícháme. Vznikne nám hustá kaše, kterou musíme asi 2 minuty vařit. Následně je za občasného míchání zchladíme, aby jejich konzistence zůstala vláčná. Z bílků si ušleháme pevný sníh a do vychlazených flameri je vmícháme. Připravíme si silikonové formy, na jejichž dno položíme kulatý piškot. Připravenou hmotu na flameri vložíme do formy pomocí cukrářského sáčku. Hotové flameri dáme do chladničky a necháme ztuhnout. Dle potřeby odebíráme a servírujeme.

Příprava jáhelníku (cca 30 minut)
Jáhly přebereme, několikrát propláchneme horkou vodou, poté je zalijeme mlékem ochuceným solí a uvaříme hustou kaši. Do teplé kaše vmícháme máslo, zrnka čerstvé vanilky a za občasného míchání ji vychladíme. Do vychlazené kaše vmícháme nastrouhanou citronovou kůru, vyšlehané žloutky a nakonec lehce vmícháme pevný sníh z bílků ochucený cukrem. Do připravených silikonových forem vložíme hmotu cukrářským sáčkem, na ni poskládáme rozmražené půlky švestek a vložíme do předehřáté trouby na 170°C. Pečeme asi 10 minut. Upečené jahelníky necháme vychladnout a následně vyjmeme z forem. Při servírování je regenerujeme a sypeme moučkovým cukrem.

Jogurtová omáčka (cca 5 minut)
Tučný tvaroh v misce smícháme s jogurtem, ochutíme zrnky čerstvé vanilky, cukrem a mletým mákem. Konzistenci můžeme upravit mlékem, záleží na obsahu vody v  jogurtu a tvarohu.

Servírování

Na talíř k levé straně položíme chlazené flameri, k pravé straně vlahý jáhelník posypaný moučkovým cukrem. Kapkami jogurtové omáčky rozmístěnými po zbývající ploše talíře dekorujeme dezert. Mezi kapky položíme lístky čerstvé máty.

Tip:

Používáme-li jinou formu než silikonovou, vylijeme jí studenou vodou, aby se flameri dobře vyklápěly.

Vzhledem k tomu, že bílkový sníh používáme syrový, pracujeme s pasterovanými bílky.

Prázdné lusky vanilky nakrájíme na kousky a vložíme do nádoby s moučkovým cukrem. Takto si připravíme vanilkový cukr na sypání dezertů.

Krupicové flameri a jáhelník můžeme podávat jako dezert i odděleně.

Další recepty

Mléčný koktejl

Doba přípravy 15 minut
Náročnost receptu snadná

Zobrazit celý recept

Koktejl espresso

Doba přípravy 15 minut
Náročnost receptu snadná

Zobrazit celý recept

Ovocný sen

Doba přípravy 15 minut
Náročnost receptu snadná

Zobrazit celý recept

ZOBRAZIT DALŠÍ RECEPTY