Náš sortiment Recepty Košíčky s ořechovou náplní
Košíčky s ořechovou náplní

Košíčky s ořechovou náplní

Doba přípravy více než 60 minut
Náročnost receptu střední

Ingredience

Linecké těsto:
Mouka ARO 375 g
Máslo 82 % 250 g
Cukr moučka ARO 125 g
Vanilkový lusk 0,2 g
Vejce 42 g
Žloutek 21 g
Citron na kůru 42 g
Ořechová náplň:
Vlašské ořechy 208 g
Voda 167 ml
Cukr krupice ARO 167 g
Mléko trvanlivé 1,5 % 125 ml
Dětské piškoty Opavia 208 g
Na namáčení:
Čokoláda 52% hořká 333 g
Čokoláda bílá 83 g

10 porcí

Výrobní postup

Příprava těsta (cca 5 minut) 
Sypké suroviny smícháme v míse a vysypeme je do kotle nebo na pracovní desku. Přidáme nastrouhané máslo, vejce, žloutek, zrnka z vanilkového lusku a nastrouhanou kůru z citronu. Z této směsi vypracujeme ručně nebo v univerzálním stroji na rychlost 1 vláčné těsto. Jakmile je těsto propracované, vyjmeme ho a rozdělíme na díly. Každý díl zabalíme do potravinové fólie a necháme v chladničce odležet. 

Tvarování a pečení košíčků (cca30 minut)
Z jednotlivých dílů těsta vyválíme váleček o ø 2cm a nakrájíme ho na malé dílky, které pravidelně prsty vmačkáme na stěny košíčku. Na spodní části je těsto trochu silnější než na stěnách. Košíčky pečeme na plechu v předehřáté troubě na 165°C do narůžovělé barvy asi 10 minut. 

Příprava ořechové náplně (cca 5 minut) V kastrůlku si svaříme cukr s vodou na sirup. Ořechy si nameleme na jemno, piškoty válečkem rozdrtíme na malé kousky. Do hrnce nalijeme mléko, přivedeme ho k varu, přidáme mleté ořechy, piškotové drobečky a důkladně promícháme. Náplň necháme vychladnout a přendáme do jednorázového cukrářského sáčku.

Plnění a dohotovování (cca 60 minut)
Vychladlé košíčky naplníme ořechovou náplní pomocí cukrářského sáčku a necháme v chladničce zatuhnout. Ve vodní lázni si rozpustíme čokoládu, vychladlé košíčky obrátíme dnem vzhůru a ponoříme asi 1mm do čokolády. Krouživým pohybem zápěstí odkápneme přebytečnou čokoládu. V malé nádobě si rozpustíme ve vodní lázni bílou čokoládu a čajovou lžičkou jí vložíme do kornoutku, který jsme si připravili z pečícího papíru. Konzistence je hustě tekoucí. Potažené košíčky si narovnáme na plech těsně vedle sebe a nepravidelně na ně naneseme tenké linky bílé čokolády.

Další recepty

Čokoládové brownies s borůvkami

Doba přípravy 30 minut
Náročnost receptu snadná

Zobrazit celý recept

Domácí čoko-bonbóny

Doba přípravy 15 minut
Náročnost receptu snadná

Zobrazit celý recept

Avokádovo-čokoládová pěna

Doba přípravy 15 minut
Náročnost receptu snadná

Zobrazit celý recept

ZOBRAZIT DALŠÍ RECEPTY