Náš sortiment Recepty Konfitované telecí líčko s fazolkami nakyselo
Konfitované telecí líčko s fazolkami nakyselo

Konfitované telecí líčko s fazolkami nakyselo

Doba přípravy více než 60 minut
Náročnost receptu střední

Ingredience

Telecí líčko 2 000 g
Mrkev 150 g
Celer bulvový 150 g
Vepřové sádlo 1 000 g
Slanina anglická 200 g
Pepř černý celý 1 g
Bobkový list 1 g
Sůl 20 g
Červené víno Merlot 200 ml
Fazolky zelené čerstvé - jemné 750 g
Máslo 82 % 100 g
Mouka ARO 80 g
Cukr třtinový tmavý 50 g
Vinný bílý ocet 50 ml
Cibule 130 g
Brambory varný typ B 700 g
Mléko polotučné 200 ml
Pórek 180 g
Česnek 100 g
Hovězí vývar, vlastní výroba 2 000 ml
Kunín smetana ke šlehání 31 % 100 ml

10 porcí

Příprava líček, nakládání
Omytá, očištěná líčka vcelku zalijeme červeným vínem, přidáme mletý pepř, bylinky, česnek a trochu kořenové zeleniny. Necháme plně ponořené naložit 1 den.

Líčka
Druhý den maso vyjmeme z marinády a osušíme jej (marinádu si ponecháme na pozdější použití). Zbylou, očištěnou, kořenovou zeleninu s cibulí nakrájíme na kusy cca 1cm a orestujeme ji v pánvi na sádle do lehce nahnědlé barvy. Zeleninu na chvilku vyjmeme a přidáme líčka, která opečeme do hnědé barvy. Zeleninu vrátíme k masu, krátce zarestujeme a přendáme do pekáče. Zalijeme celé teplým vepřovým sádlem. Přidáme koření uzavřené v sítku na koření a přidáme i zcezenou zeleninu z marinády. Líčka tak pomalu pečeme (konfitujeme) plně ponořená v tuku pod alobalem na max. 100°C do úplného změknutí masa. Maso ponecháme v sádle skoro vychladnout aby nasáklo lepší chuť. Mezitím si svaříme vinnou marinádu do sirupu. Maso vyjmeme a zalijeme jej úplně svařeným vínem z marinády. Vzniklá přírodní šťáva nám jakoby obalí kusy líček, není tekoucí.

Příprava fazolek
Zelené fazolky omyjeme a odkrojíme jejich konec u stopky. Očištěné fazolky krátce spaříme ve vroucí vodě, jen tak, aby zůstaly "na skus". Pak je vyndáme a hned zchladíme ve studené vodě, aby neztratily krásně zelenou barvu. Mouku si mezitím orestujeme na másle dorůžova, zalijeme ji mlékem, přidáme vývar, bobkový list a nové koření. Metličkou rozšleháme do hladka, osolíme a prováříme asi 10 minut.  Vznikne nám hustá bílá omáčka, kterou po provaření přecedíme. Přidáme rozvar z cukru a vinného octa, svaříme. Přidáme smetanu a máslo na zjemnění omáčky. Oloupané, omyté brambory nakrájíme na 0,5 cm silné hranolky a uvaříme je ve vodě do měkka. Uvařené brambory přidáme do omáčky. Poté zvlášt na pánvi orestujeme anglickou slaninu (krájená na nudličky asi 0,5 cm) spolu se spařenými fazolkami vše dosolíme a dopepříme.

Servírování

Fazolky včetně brambor a slaniny esteticky rozdělíme po ploše talíře a podlijeme omáčkou. Prohřátá telecí líčka položíme na střed talíře. Hotový pokrm doplníme snítkou čerstvých bylinek. 

Tip:

Bylinku k pokrmu zvolíme jemnější, jako je např. kerblík, listová petržel, citronový tymián nebo i majoránku. Rozmarýn používáme opravdu jen v malém množství.
Maso se nakládá pro lepší chuť a barvu pokrmu, ale použitím vína nám maso zkřehne a zkrátí se nám tím i tepelná úprava.
Sterilovaným fazolkám se raději vyhýbejte, dnes je doba, kdy jsou dostupné čerstvé, příp. mražené.
Konfitovanou kořenovou zeleninu dále použijte jako doplněk přílohy k tomuto či jinému pokrmu. 

Další recepty

Čokoládové brownies s borůvkami

Doba přípravy 30 minut
Náročnost receptu snadná

Zobrazit celý recept

Domácí čoko-bonbóny

Doba přípravy 15 minut
Náročnost receptu snadná

Zobrazit celý recept

Avokádovo-čokoládová pěna

Doba přípravy 15 minut
Náročnost receptu snadná

Zobrazit celý recept

ZOBRAZIT DALŠÍ RECEPTY