Náš sortiment Recepty Konfitovaná krkovice v rozmarýnovém sádle s nastavovanou kaší a mladým špenátem
Konfitovaná krkovice v rozmarýnovém sádle s nastavovanou kaší a mladým špenátem

Konfitovaná krkovice v rozmarýnovém sádle s nastavovanou kaší a mladým špenátem

Doba přípravy více než 60 minut
Náročnost receptu střední

Ingredience

Vepřová krkovice bez kosti 2000 g
Máslo 82 % 200 g
Listový špenát 1000 g
Olej na smažení 300 ml
Cibule žlutá 300 g
Majoránka čerstvá 20 g
Brambory varný typ C 600 g
Krupky trhané 200 g
Česnek 100 g
Hrubozrnná sůl 500 g
Rozmarýn čerstvý 30 g
Vepřové sádlo 1000 g
Šalotka 70 g

10 porcí

Vepřovou krkovici zdrezírujeme provázkem a naložíme do hrubozrnné soli a česneku, nejlépe přes noc. Druhý den ji omyjeme, osušíme a opečeme na pánvi ze všech stran. Vepřové sádlo rozehřejeme, přidáme snítky rozmarýnu, stroužky česneku. Do sádla vložíme opečenou krkovici následně konfitujeme v troubě vyhřáté na 90 °C. Nádobu s masem přikryjeme poklicí a konfitujeme doměkka - asi 3,5 hodiny.
Oloupané brambory uvaříme úplně doměkka a prolisujeme na pyré. Krupky propláchneme a uvaříme v dostatečném množství vody doměkka. Pak je propláchneme v cedníku necháme odkapat. Bramborové pyré smícháme s vařenými krupkami, ochutíme solí, čerstvě mletým pepřem, strouhaným česnekem a překrájenými lístky čerstvé majoránky. Nakonec vmícháme kostky vychlazeného másla a tím kaši zjemníme. Oloupanou cibuli nakrájíme na tenké plátky a usmažíme v oleji dozlatova. Smažíme ji po částech, aby se nám dobře prosmažila. Usmaženou cibuli necháme odkapat na papírové utěrce a doplníme s ní pokrm při servírování.
Listový špenát pečlivě přebereme a omyjeme, abychom ho zbavili nečistot. Necháme ho odkapat na cedníku.Na pánvi rozpustíme máslo, zpěníme na něm na drobno nakrájenou šalotku a plátky česneku. Pak přidáme listový špenát a pouze ho na pánvi prohřejeme. Dochutíme solí. Jakmile špenát zmenší svůj objem, ihned jej servírujeme. 

Servírování:

Na nahřátý talíř dáme na levou stranu nok nastavované kaše, k pravé straně ukrojený plátek konfitované krkovice a do popředí listový špenát. Nastavovanou kaši lehce přelijeme sádlem z konfitování a posypeme smaženou cibulkou. Pokrm můžeme doplnit konfitovanými stroužky česneku.

Tip:

Aby krkovice byla šťavnatá, nepřekračujte teplotu tepelné úpravy nad 120 °C. Nastavovaná kaše se nyní prakticky nedělá, ale perfektně se hodí k tomuto pokrmu.

Další recepty

Čokoládové brownies s borůvkami

Doba přípravy 30 minut
Náročnost receptu snadná

Zobrazit celý recept

Domácí čoko-bonbóny

Doba přípravy 15 minut
Náročnost receptu snadná

Zobrazit celý recept

Avokádovo-čokoládová pěna

Doba přípravy 15 minut
Náročnost receptu snadná

Zobrazit celý recept

ZOBRAZIT DALŠÍ RECEPTY