Kokosky

Doba přípravyvíce než 60 minut
Náročnosttěžká
Kokosky

Výrobní postup

Příprava hmoty a pečení kokosek (cca 90 minut)
Bílky šleháme s krupicovým cukrem do hladké konzistence, zasypeme směsí kokosu s moučkovým cukrem a nádobu vložíme do vodní lázně, kde ji za stálého šlehání nahříváme do horka. Pak hmotu odstavíme z vodní lázně a dále mícháme do zchladnutí. Vychladlou hmotou naplníme cukrářský sáček s hladkou trubičkou a stříkáme na pečící papír hrudky o průměru 2 cm. Pečeme v předehřáté troubě na 160°C do růžové barvy. Zda jsou kokosky upečené zjistíme tak, že se snadno odlepí od pečícího papíru.

Příprava a lineckého těsta (cca 5 minut)
Sypké suroviny smícháme v míse a vysypeme je do kotle nebo na pracovní desku. Přidáme nastrouhané máslo, vejce, žloutek, zrnka z vanilkového lusku a nastrouhanou kůru z citronu. Z této směsi vypracujeme ručně nebo v univerzálním stroji na rychlost 1 vláčné těsto. Jakmile je těsto propracované, vyjmeme ho a rozdělíme na 4 díly. Každý díl zabalíme do potravinové fólie a necháme v chladničce odležet. 

Tvarování a pečení (cca 30 minut)
Jednotlivé díly těsta válečkem vyválíme na plát o výšce 3 mm. Při vyvalování si průběžně těsto podsýpáme hladkou moukou, při otočení z těsta přebytečnou mouku odstraníme štětcem nebo smetáčkem na mouku. Vypichovací tvořítko o ø 2,5 cm nejdříve vložíme do misky s moukou, pak vypíchneme kolečko z vyváleného těsta, které přendáme na plech s pečícím papírem. Pečeme v předehřáté troubě na 160°C do světle narůžovělé barvy cca 8 minut.

Dohotovení kokosek
Krém na slepení si připravíme tak, že v míse metlou vymícháme měkké máslo s moučkovým cukrem a kakaem do krémovité konzistence. Krémem naplníme cukrářský sáček s hladkou trubičkou s malým otvorem. Na upečená linecká kolečka stříkáme po obvodu krém, do jehož středu lžičkou nebo jiným cukrářským sáčkem vkládáme rybízovou marmeládu. Upečené kokosky přiložíme na připravená kolečka a mírně přitiskneme, aby se dobře přilepily. Ve vodní lázni si nahřejeme čokoládu, uchopíme slepené kokosky a opatrně je ponoříme do čokolády do výšky lineckého kolečka, pohybem zápěstí odkápneme přebytečnou čokoládu a odložíme ji na odkapávací mřížku. Po chvilce ji přeložíme na pečící papír, kde ji necháme zchladnout.

Ingredience pro 10 porcí

Hmota na kokosky:
Vaječné bílky 200 g
Cukr moučka ARO 200 g
Cukr krupice ARO 200 g
Kokos strouhaný 200 g
Linecká kolečka:
Mouka ARO 300 g
Máslo 82 % 200 g
Cukr moučka ARO 100 g
Vanilkový lusk 0,2 g
Žloutek 40 g
Citron na kůru 50 g
Krém na slepení:
Máslo 82 % 250 g
Cukr moučka ARO 250 g
Kakao 30 g
Rybízová marmeláda 200 g
Čokoláda 52% hořká 400 g