Kokosky
Výrobní postup
Příprava hmoty a pečení kokosek (cca 90 minut)
Bílky šleháme s krupicovým cukrem do hladké konzistence, zasypeme směsí kokosu s moučkovým cukrem a nádobu vložíme do vodní lázně, kde ji za stálého šlehání nahříváme do horka. Pak hmotu odstavíme z vodní lázně a dále mícháme do zchladnutí. Vychladlou hmotou naplníme cukrářský sáček s hladkou trubičkou a stříkáme na pečící papír hrudky o průměru 2 cm. Pečeme v předehřáté troubě na 160°C do růžové barvy. Zda jsou kokosky upečené zjistíme tak, že se snadno odlepí od pečícího papíru.
Příprava a lineckého těsta (cca 5 minut)
Sypké suroviny smícháme v míse a vysypeme je do kotle nebo na pracovní desku. Přidáme nastrouhané máslo, vejce, žloutek, zrnka z vanilkového lusku a nastrouhanou kůru z citronu. Z této směsi vypracujeme ručně nebo v univerzálním stroji na rychlost 1 vláčné těsto. Jakmile je těsto propracované, vyjmeme ho a rozdělíme na 4 díly. Každý díl zabalíme do potravinové fólie a necháme v chladničce odležet.
Tvarování a pečení (cca 30 minut)
Jednotlivé díly těsta válečkem vyválíme na plát o výšce 3 mm. Při vyvalování si průběžně těsto podsýpáme hladkou moukou, při otočení z těsta přebytečnou mouku odstraníme štětcem nebo smetáčkem na mouku. Vypichovací tvořítko o ø 2,5 cm nejdříve vložíme do misky s moukou, pak vypíchneme kolečko z vyváleného těsta, které přendáme na plech s pečícím papírem. Pečeme v předehřáté troubě na 160°C do světle narůžovělé barvy cca 8 minut.
Dohotovení kokosek
Krém na slepení si připravíme tak, že v míse metlou vymícháme měkké máslo s moučkovým cukrem a kakaem do krémovité konzistence. Krémem naplníme cukrářský sáček s hladkou trubičkou s malým otvorem. Na upečená linecká kolečka stříkáme po obvodu krém, do jehož středu lžičkou nebo jiným cukrářským sáčkem vkládáme rybízovou marmeládu. Upečené kokosky přiložíme na připravená kolečka a mírně přitiskneme, aby se dobře přilepily. Ve vodní lázni si nahřejeme čokoládu, uchopíme slepené kokosky a opatrně je ponoříme do čokolády do výšky lineckého kolečka, pohybem zápěstí odkápneme přebytečnou čokoládu a odložíme ji na odkapávací mřížku. Po chvilce ji přeložíme na pečící papír, kde ji necháme zchladnout.
Ingredience pro 10 porcí
Hmota na kokosky: | ↓ | |
---|---|---|
Vaječné bílky | 200 g | |
Cukr moučka ARO | 200 g | |
Cukr krupice ARO | 200 g | |
Kokos strouhaný | 200 g | |
Linecká kolečka: | ↓ | |
Mouka ARO | 300 g | |
Máslo 82 % | 200 g | |
Cukr moučka ARO | 100 g | |
Vanilkový lusk | 0,2 g | |
Žloutek | 40 g | |
Citron na kůru | 50 g | |
Krém na slepení: | ↓ | |
Máslo 82 % | 250 g | |
Cukr moučka ARO | 250 g | |
Kakao | 30 g | |
Rybízová marmeláda | 200 g | |
Čokoláda 52% hořká | 400 g |