Náš sortiment Recepty Jehněčí kotletky s velikonoční kopřivovou nádivkou
Jehněčí kotletky s velikonoční kopřivovou nádivkou

Jehněčí kotletky s velikonoční kopřivovou nádivkou

Doba přípravy více než 60 minut
Náročnost receptu střední

Ingredience

Jehněčí kotletky 2400 g
Rohlík 800 g
Vepřové koleno 400 g
Slanina anglická 100 g
Sůl 7 g
Muškátový oříšek 0,5 g
Kopřivové listy 90 g
Cibule 150 g
Vejce 120 g
Mléko 80 ml
Pepř černý mletý 1 g
Smetana 30 % 160 g
Máslo 82 % 220 g
Strouhanka 10 g
Vývar z kolena 100 ml
Brambory varný typ B 120 g
Mrkev 80 g
Celer 80 g
Nové koření celé 0,5 g
Mořská sůl 0,3 g

10 porcí

Vepřové koleno
Koleno uvaříme doměkka v osolené vodě s kořením a částí zeleniny. Uvařené maso necháme vychladnout a nakrájíme je na kostičky. Vývar přecedíme a použijeme k přípravě nádivky.

Nádivka
Rohlíky natrháme na kousky, nastrouháme na ně trochu másla a rozpečeme je dosucha v troubě vyhřáté na 170 °C. Na kostičky nakrájenou slaninu orestujeme na pánvi dozlatova. Přidáme nadrobno nakrájenou cibulku a nakrájené vepřové koleno. Celé orestujeme, dochutíme solí, pepřem, muškátovým oříškem a promícháme s opečenými rohlíky. Přidáme oprané, nahrubo sekané kopřivy a žloutky rozšlehané s mlékem a smetanou. Konzistenci nádivky vylepšíme vmícháním vychladlého vývaru z kolena a ušlehanými vaječnými bílky. Celé ještě jednou promícháme a přendáme do vymaštěného a strouhankou vysypaného pekáče. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C cca 40 min.

Bramborová kaše
Celé, oloupané brambory uvaříme doměkka v osolené vodě. Po uvaření brambory ihned scedíme a propasírujeme pasírovačkou. Přidáme vařící smetanu, mléko, dosolíme a vymícháme metlou dohladka. Nakonec přidáme naměklé máslo a vyšleháme. Udržujeme při teplotě nad 65 °C.

Jehněčí kotletky
Kosti u kotletek očistíme nožem od všech blan. Před tepelnou úpravou je ponecháme odležet v pokojové teplotě. Maso pak zprudka opečeme ze všech stran na minimálním množství oleje a přendáme je na pečicí plech do trouby předehřáté na 150 °C. Pečeme se sondou zapíchnutou uprostřed masa do doby, kdy bude vnitřní teplota masa 58 °C. Poté maso přendáme do tepelné skřínky a při 65 °C je necháme odpočinout (min. 10 min., max. 180 min.). Do výpeku na pánvi přidáme šťávu z pečení a vmícháme do ní na poslední chvíli malé kousky vychlazeného másla (pro zahuštění), dosolíme, přecedíme přes jemný cedník a už dále nevaříme.

Tip:

Při dočištování kostí u kotletek je dobré je nakonec promnout se solí a zabalit ještě navíc před pečením do alobalu. Děláme to proto, aby kost zůstala opravdu čistá. Výpek z masa můžete mít připraven na straně a máslo do něj přidávat opravdu až těsně před servírováním.
U bramborové kaše je potřeba dosáhnout hladké konzistence a jemné chuti. Toho docílíte, pokud ji budete držet po celou dobu přípravy
při relativně vysoké teplotě. Používate-li kopřivové listy, je lepší je nakrájet do nádivky hruběji, aby je host měl možnost rozeznat.

Další recepty

Čokoládové brownies s borůvkami

Doba přípravy 30 minut
Náročnost receptu snadná

Zobrazit celý recept

Domácí čoko-bonbóny

Doba přípravy 15 minut
Náročnost receptu snadná

Zobrazit celý recept

Avokádovo-čokoládová pěna

Doba přípravy 15 minut
Náročnost receptu snadná

Zobrazit celý recept

ZOBRAZIT DALŠÍ RECEPTY