Náš sortiment Recepty Jehněčí kotletky s velikonoční kopřivovou nádivkou
Jehněčí kotletky s velikonoční kopřivovou nádivkou

Jehněčí kotletky s velikonoční kopřivovou nádivkou

Doba přípravy více než 60 minut
Náročnost receptu střední

Ingredience

Jehněčí kotletky 2400 g
Rohlík 800 g
Vepřové koleno 400 g
Slanina anglická 100 g
Sůl 7 g
Muškátový oříšek 0,5 g
Kopřivové listy 90 g
Cibule 150 g
Vejce 120 g
Mléko 80 ml
Pepř černý mletý 1 g
Smetana 30 % 160 g
Máslo 82 % 220 g
Strouhanka 10 g
Vývar z kolena 100 ml
Brambory varný typ B 120 g
Mrkev 80 g
Celer 80 g
Nové koření celé 0,5 g
Mořská sůl 0,3 g

10 porcí

Vepřové koleno
Koleno uvaříme doměkka v osolené vodě s kořením a částí zeleniny. Uvařené maso necháme vychladnout a nakrájíme je na kostičky. Vývar přecedíme a použijeme k přípravě nádivky.

Nádivka
Rohlíky natrháme na kousky, nastrouháme na ně trochu másla a rozpečeme je dosucha v troubě vyhřáté na 170 °C. Na kostičky nakrájenou slaninu orestujeme na pánvi dozlatova. Přidáme nadrobno nakrájenou cibulku a nakrájené vepřové koleno. Celé orestujeme, dochutíme solí, pepřem, muškátovým oříškem a promícháme s opečenými rohlíky. Přidáme oprané, nahrubo sekané kopřivy a žloutky rozšlehané s mlékem a smetanou. Konzistenci nádivky vylepšíme vmícháním vychladlého vývaru z kolena a ušlehanými vaječnými bílky. Celé ještě jednou promícháme a přendáme do vymaštěného a strouhankou vysypaného pekáče. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C cca 40 min.

Bramborová kaše
Celé, oloupané brambory uvaříme doměkka v osolené vodě. Po uvaření brambory ihned scedíme a propasírujeme pasírovačkou. Přidáme vařící smetanu, mléko, dosolíme a vymícháme metlou dohladka. Nakonec přidáme naměklé máslo a vyšleháme. Udržujeme při teplotě nad 65 °C.

Jehněčí kotletky
Kosti u kotletek očistíme nožem od všech blan. Před tepelnou úpravou je ponecháme odležet v pokojové teplotě. Maso pak zprudka opečeme ze všech stran na minimálním množství oleje a přendáme je na pečicí plech do trouby předehřáté na 150 °C. Pečeme se sondou zapíchnutou uprostřed masa do doby, kdy bude vnitřní teplota masa 58 °C. Poté maso přendáme do tepelné skřínky a při 65 °C je necháme odpočinout (min. 10 min., max. 180 min.). Do výpeku na pánvi přidáme šťávu z pečení a vmícháme do ní na poslední chvíli malé kousky vychlazeného másla (pro zahuštění), dosolíme, přecedíme přes jemný cedník a už dále nevaříme.

Tip:

Při dočištování kostí u kotletek je dobré je nakonec promnout se solí a zabalit ještě navíc před pečením do alobalu. Děláme to proto, aby kost zůstala opravdu čistá. Výpek z masa můžete mít připraven na straně a máslo do něj přidávat opravdu až těsně před servírováním.
U bramborové kaše je potřeba dosáhnout hladké konzistence a jemné chuti. Toho docílíte, pokud ji budete držet po celou dobu přípravy
při relativně vysoké teplotě. Používate-li kopřivové listy, je lepší je nakrájet do nádivky hruběji, aby je host měl možnost rozeznat.

Další recepty

Krémový cheesecake

Doba přípravy 45 minut
Náročnost receptu snadná

Zobrazit celý recept

Nepečené mini tvarohové dorty

Doba přípravy 30 minut
Náročnost receptu snadná

Zobrazit celý recept

Smetanové řezy s višněmi

Doba přípravy 45 minut
Náročnost receptu snadná

Zobrazit celý recept

ZOBRAZIT DALŠÍ RECEPTY