Jablečný závin z taženého těsta

Doba přípravyvíce než 60 minut
Náročnostsnadná
Jablečný závin z taženého těsta

Příprava těsta

Do kotlíku nasypeme prosátou mouku, přidáme vejce, sůl, olej, část teplé vody, nasadíme ho do univerzálního stroje s hákem, nastavíme rychlost 1 a postupně za chodu stroje přiléváme zbývající vodu dle potřeby. Vymícháme hladké, vláčné těsto, které lehce posypeme hladkou moukou, přikryjeme potravinovou fólií a necháme na mírném teple nabobtnat asi 20 minut. Odpočaté těsto nejdříve vyválíme do tvaru obdélníku, pak ho přendáme na pomoučněný ubrus a opatrně nejdříve klouby ruky, poté prsty, těsto vytahujeme dále do tvaru, dokud není těsto tenké a nepotrhané. 

Příprava náplně

Jedno jablko necháme stranou, zbývající oloupeme, nakrájíme na malé kousky a vložíme do mísy. Jablka ochutíme cukrem, mletou skořicí, rozdrceným hřebíčkem, citronovou šťávou, vanilínovým cukrem. Přidáme na hrubé kusy překrájené vlašské ořechy a vše dobře promícháme. 

Příprava závinu

Tenké, vytažené těsto do 2/3 posypeme tenkou vrstvou prosáté strouhanky, na ní pravidelně rozprostřeme ochucenou náplň, pokapeme ji rozpuštěným máslem a pomocí ubrusu závin stočíme a přemístíme na plech s pečícím papírem tak, aby konec závinu byl na spodní straně plechu. Závin propícháme po celé délce dvouzubou vidličkou a vložíme ho do předehřáté trouby na 170°C. Pečeme asi 30 minut. Spodní strana závinu musí být zbarvena do svěle hnědé barvy, vrchní strana je nazlátlá. Po upečení závin vyndáme z trouby a necháme zchladnout. Poté krájíme porce ostrou cukrářskou pilkou.

Příprava doplňků

Griliáš - V kastrůlku si pozvolna roztavíme cukr na světlý karamel, do kterého vložíme rozsekáná jádra vlašských ořechů. Vlivem vysoké teploty cukru se ořechy upraží a ty pak přendáme na silikonový plát nebo na pomaštěný pečící papír, necháme vychladnout. Paličkou ho pak rozdrtíme na malé kousky a tak vytvoříme griliáš.
Chipsy - Zelené jablko rozpůlíme, kulatým tvořítkem vyjmeme jadřinec a nakrájíme ho na tenké plátky, které položíme na silikonový plát, posypeme moučkovým cukrem, a pečeme v konvektomatu či troubě na 150 °C. Chipsy nesmí být zbarvené do hněda. 

Servírováví

Na talíř položíme pocukrovaný vlahý řez závinu, k němu položíme 2 jablečné pocukrované chipsy. Do prostoru naaranžujeme griliáš a rozpečené jádro vlašského ořechu.

Ingredience pro 10 porcí

Tažené těsto:
Mouka ARO 200 g
Vejce 25 g
Olej ceresol 5 ml
Sůl 1 g
Voda na zadělání těsta 50 ml
Vejce na potření těsta 25 g
Náplň:
Jablka červená 1000 g
Cukr krupice ARO 200 g
Skořice mletá 1 g
Hřebíček 0,5 g
Citron na šťávu 50 g
Vlašské ořechy 50 g
Strouhanka 50 g
Vanilínový cukr 30 g
Máslo 82 % 50 g
Griliáš:
Cukr krupice ARO 50 g
Vlašské ořechy 50 g