Jablečný závin z taženého těsta
Příprava těsta
Do kotlíku nasypeme prosátou mouku, přidáme vejce, sůl, olej, část teplé vody, nasadíme ho do univerzálního stroje s hákem, nastavíme rychlost 1 a postupně za chodu stroje přiléváme zbývající vodu dle potřeby. Vymícháme hladké, vláčné těsto, které lehce posypeme hladkou moukou, přikryjeme potravinovou fólií a necháme na mírném teple nabobtnat asi 20 minut. Odpočaté těsto nejdříve vyválíme do tvaru obdélníku, pak ho přendáme na pomoučněný ubrus a opatrně nejdříve klouby ruky, poté prsty, těsto vytahujeme dále do tvaru, dokud není těsto tenké a nepotrhané.
Příprava náplně
Jedno jablko necháme stranou, zbývající oloupeme, nakrájíme na malé kousky a vložíme do mísy. Jablka ochutíme cukrem, mletou skořicí, rozdrceným hřebíčkem, citronovou šťávou, vanilínovým cukrem. Přidáme na hrubé kusy překrájené vlašské ořechy a vše dobře promícháme.
Příprava závinu
Tenké, vytažené těsto do 2/3 posypeme tenkou vrstvou prosáté strouhanky, na ní pravidelně rozprostřeme ochucenou náplň, pokapeme ji rozpuštěným máslem a pomocí ubrusu závin stočíme a přemístíme na plech s pečícím papírem tak, aby konec závinu byl na spodní straně plechu. Závin propícháme po celé délce dvouzubou vidličkou a vložíme ho do předehřáté trouby na 170°C. Pečeme asi 30 minut. Spodní strana závinu musí být zbarvena do svěle hnědé barvy, vrchní strana je nazlátlá. Po upečení závin vyndáme z trouby a necháme zchladnout. Poté krájíme porce ostrou cukrářskou pilkou.
Příprava doplňků
Griliáš - V kastrůlku si pozvolna roztavíme cukr na světlý karamel, do kterého vložíme rozsekáná jádra vlašských ořechů. Vlivem vysoké teploty cukru se ořechy upraží a ty pak přendáme na silikonový plát nebo na pomaštěný pečící papír, necháme vychladnout. Paličkou ho pak rozdrtíme na malé kousky a tak vytvoříme griliáš.
Chipsy - Zelené jablko rozpůlíme, kulatým tvořítkem vyjmeme jadřinec a nakrájíme ho na tenké plátky, které položíme na silikonový plát, posypeme moučkovým cukrem, a pečeme v konvektomatu či troubě na 150 °C. Chipsy nesmí být zbarvené do hněda.
Servírováví
Na talíř položíme pocukrovaný vlahý řez závinu, k němu položíme 2 jablečné pocukrované chipsy. Do prostoru naaranžujeme griliáš a rozpečené jádro vlašského ořechu.
Ingredience pro 10 porcí
Tažené těsto: | ↓ | |
---|---|---|
Mouka ARO | 200 g | |
Vejce | 25 g | |
Olej ceresol | 5 ml | |
Sůl | 1 g | |
Voda na zadělání těsta | 50 ml | |
Vejce na potření těsta | 25 g | |
Náplň: | ↓ | |
Jablka červená | 1000 g | |
Cukr krupice ARO | 200 g | |
Skořice mletá | 1 g | |
Hřebíček | 0,5 g | |
Citron na šťávu | 50 g | |
Vlašské ořechy | 50 g | |
Strouhanka | 50 g | |
Vanilínový cukr | 30 g | |
Máslo 82 % | 50 g | |
Griliáš: | ↓ | |
Cukr krupice ARO | 50 g | |
Vlašské ořechy | 50 g |