Náš sortiment Recepty Hovězí na smetaně s brusinkami
Hovězí na smetaně s brusinkami

Hovězí na smetaně s brusinkami

Doba přípravy více než 60 minut
Náročnost receptu střední

Ingredience

Hovězí loupaná plec 1300 g
Cukr třtinový tmavý 500 g
Vývar (B) vlastní výroba 1 ks
Smetana ke šlehání 300 g
Máslo 82 % 100 g
Petržel listová 10 g
Brusinky 50 g
Hořčice plnotučná 100 ml
Vinný ocet 400 ml
Bobkový list 0,25 g
Slanina anglická 200 g
Špek uzený 200 g
Slunečnicový olej Sunol 250 ml
Cibule 300 g
Mrkev 300 g
Petržel 200 g
Nové koření celé 10 g
Pepř černý celý 20 g
Pomeranč 3 ks

10 porcí

Maso

Maso nakrájím na plátky 1-2 cm vysoké a následně je opečeme na suché rozehřáté pánvi dozlatova ze všech stran. Do pánve s masem přidáme lžíci másla, špetku soli a  odstavíme z tepla. Máslem pak chvilku přeléváme maso, aby se nám ochutilo a zatáhlo úplně, až do vláken. Maso vyjmeme z pánve a dopečme jako steak dorůžova v rozehřáté troubě. Udržujeme na teple v 65°C a necháme tak odležet min. 10 min. Pak plátky krájíme na talíř, kde dosolíme a opepříme!  Výpek použijeme k přípravě omáčky.

Zeleninový základ

Mezitím jsme si kořenovou zeleninu, nakrájeli nadrobno (malou část zeleniny v celku odložíme na později),  a osmahneme ji na špeku a slanině lehce dozlatova. Přidáme sůl, cukr, celé koření (v muslimu, nebo v cedníku na koření) ponecháme cukr rozpustit a lehce zkaramelizovat spolu s hořčicí a brusinkami.  Zalijeme vinným octem, necháme částečně odpařit a až v tomto momentě zalijeme připraveným vývarem. Zavaříme, dochutíme a vaříme zeleninu doměkka.

Omáčka

Zeleninový základ zcedíme a měkkou zeleninu rozmixujeme do hladka. Konzistenci omáčky upravíme dle libosti vývarem a smetanou. Na dochucení omáčky použijeme citronovou štávu a štávu z pomeranče. Nakonec zjemníme omáčku máslem.

Servírování

Svíčkovou omáčku s pečeným masem pak doplníme na talíři napařeným domácím knedlíkem, brusinkami a vyšlehanou smetanou. Můžeme přídat kořenovou zeleninu krájenou na jemné kostičky, které jsme si spařili ve vývaru a orestovali spolu se špekem a s nasekanou petrželkou. 

Další recepty

Krémový cheesecake

Doba přípravy 45 minut
Náročnost receptu snadná

Zobrazit celý recept

Nepečené mini tvarohové dorty

Doba přípravy 30 minut
Náročnost receptu snadná

Zobrazit celý recept

Smetanové řezy s višněmi

Doba přípravy 45 minut
Náročnost receptu snadná

Zobrazit celý recept

ZOBRAZIT DALŠÍ RECEPTY