Náš sortiment Recepty Hanger steak, guacamole, trhané saláty s citronovou emulzí
Hanger steak, guacamole, trhané saláty s citronovou emulzí

Hanger steak, guacamole, trhané saláty s citronovou emulzí

Doba přípravy 30 minut
Náročnost receptu snadná

Ingredience

Hanger U.S. – Flap meat 2000 g
Sůl 5 g
Máslo 82 % 100 g
Extra panenský olivový olej 30 g
Guacamole: vlastní výroba
Avokádo 1000 g
Feferonka 20 g
Rajčata 200 g
Koriandr čerstvý 30 g
Limetky 100 g
Sůl 6 g
Třtinový cukr světlý 5 g

10 porcí

Maso osušíme papírovou utěrkou a nakrájíme na steaky o hmotnosti 200 g. Na suché pánvi opečeme ze všech stran, jen aby se zatáhly povrchové bílkoviny. Správnou teplotu pánve zkontrolujeme dlaní nad pánví, musí z ní sálat teplo. Jakmile máme maso opečené, sundáme pánev z plotny, přidáme velkou lžíci rozměklého másla a osolíme jej solí Maldon. Máslo nám začne pěnit, barvit se do hněda a intenzivně vonět. Velkou lžicí nabíráme máslo a několikrát jej přeléváme přes opečený steak. Poté přendáme steak na pekáč s mřížkou a dopékáme jej v předem vyhřáté troubě na max. 150 °C cca 8 minut. Jemným tlakem prstu na maso zkontrolujeme stupeň propečenosti. Maso musí pružit, nesmí být pevné. Po upečení jej necháme ještě aspoň 5 minut odpočinout, aby nám šťáva nevytekla na prkénko po rozkrojení.

Guacamole: Zralá avokáda nakrojíme k pecce a rozdělíme na 2 části. Pecku vyjmeme a lžicí vydlabeme dužninu. Zlehka ji rozmícháme, aby nám zůstaly malé kousky. Přidáme najemno nakrájené feferonky, limetkovou šťávu, na malé kostičky nakrájená oloupaná rajčata a překrájený koriandr. Ochutíme solí, a vše zlehka smícháme.

Emulze: Do misky nalijeme trochu olivového oleje, osolíme, přidáme cukr a citronovou šťávu a vymícháme metličkou do zhoustnutí.

Servírování

Na připravený talíř položíme překrojený steak, do popředí talíře uděláme nok z guacamole a pokrm doplníme kytičkou trhaných salátů namarinovaných s emulzi.

Tip:

Aby nám guacamole nezměnilo barvu, přikryjeme je do temna alobalem, popřípadě do něj vrátíme pecky.
Steakové maso před tepelnou úpravou necháme na krátkou dobu "vydýchat" při pokojové teplotě.
Steak je dobré při servírování překrojit. A odprezentovat tak kvalitu masa a stupeň propečenosti. Slouží to zároveň jako poslední kontrola masa před servisem zákazníkovi.

Další recepty

Gnocchi se špenátem, tofu a modrým sýrem

Doba přípravy 30 minut
Náročnost receptu snadná

Zobrazit celý recept

Jogurt s jahodami, banánem a čokoládou

Doba přípravy 15 minut
Náročnost receptu snadná

Zobrazit celý recept

Nepečené kuličky z ovesných vloček

Doba přípravy 45 minut
Náročnost receptu snadná

Zobrazit celý recept

ZOBRAZIT DALŠÍ RECEPTY