Náš sortiment Recepty Grilovaný kuřecí steak s hummusem a salátem tabouleh
Grilovaný kuřecí steak s hummusem a salátem tabouleh

Grilovaný kuřecí steak s hummusem a salátem tabouleh

Doba přípravy více než 60 minut
Náročnost receptu střední

Ingredience

Steak:
Kuřecí vrchní stehenní plátek s kůží 1 500 g
Extra panenský olivový olej 100 g
Mořská sůl 3 g
Hummus:
Cizrna 500 g
Sezamová pasta Tahin 100 g
Citron na šťávu 75 g
Česnek čerstvý 20 g
Extra panenský olivový olej 50 g
Pepř černý celý 1 g
Sůl kamenná 10 g
Salát Tabouleh:
Bulgur 250 g
Zeleninový vývar (vlastní výroba) 400 g
Extra panenský olivový olej 40 g
Citron na šťávu 50 g
Petržel listová 300 g
Rajčata 500 g
Cibule červená 50 g
Máta čerstvá 30 g
Doplňky:
Citrony 300 g

10 porcí

Příprava steaku
Kuřecí steaky si rozložíme na gastronádobu s papírovou utěrkou a necháme je „vydýchat“. Těsně před sevírováním je potřeme olivovým olejem a opečeme je kůží dolů dokřupava. Poté je obrátíme a ještě krátce opečeme. Steak nesmí být vysušený. Po opečení steaky osolíme vločkovou solí, znovu pokapeme olivovým olejem a servírujeme.

Příprava hummusu
Cizrnu přebereme, propláchneme a zatopíme vodou. Namočením cizrny zkrátíme dobu vaření. Následně cizrnu vaříme doměkka. Po zavaření se z cizrny uvolní bílkoviny a na povrchu vytvoří pěnu, kterou naběračkou sbíráme, neboť ovlivní celkovou chuť cizrny. Po uvaření si malou mističku cizrny dáme stranou a použijeme ji na dekoraci servírovaných pokrmů. Zbylou cizrnu pak přeložíme do nádoby, přidáme překrájený česnek, sůl, pastu Tahin, olej, čerstvě mletý pepř a citronovou šťávu. Vše vymixujeme do hladké konzistence.

Příprava bulguru
Ochucený zeleninový vývar s olivovým olejem přivedeme k varu, přidáme bulgur a asi 2 minuty vaříme. Poté nádobu s bulgurem odstraníme z příkonu tepla, přiklopíme poklicí a necháme asi 30 minut pařit. Následně bulgur promícháme dvouzubou masovou vidličkou a necháme zchladnout.

Příprava salátu Tabouleh
Nejdříve si spaříme rajčata ve vroucí vodě, ihned je přeložíme do ledové vody a celá oloupeme. Oloupaná rajčata překrájíme na čtvrtiny, vykrojíme jadřinec a výseče nakrájíme na pravidelné kostičky 5 mm velké. Omytou petržel a mátu osušíme, otrháme lístky a ty nakrájíme ostrým nožem na jemné nudličky. Oloupanou červenou cibuli nakrájíme na pravidelné kostičky 2 mm velké. Do mísy vložíme bulgur, kostičky rajčat, nudličky petržele a máty, sůl a vše lehce a krátce promícháme.

Příprava citronu
Omyté citrony překrojíme na poloviny a opečeme je na pečicím papíru. Při servírováním je přiložíme k pokrmu.

Servírování

Na talíř k levé straně rozetřeme hummus, který pokapeme olivovým olejem. K pravé straně na hummus přeložíme Tabouleh. Dokřupava opečené steaky naaranžujeme na Tabouleh. Uvařenou cizrnou a opečeným citronem doplníme celý pokrm.

Další recepty

Krémový cheesecake

Doba přípravy 45 minut
Náročnost receptu snadná

Zobrazit celý recept

Nepečené mini tvarohové dorty

Doba přípravy 30 minut
Náročnost receptu snadná

Zobrazit celý recept

Smetanové řezy s višněmi

Doba přípravy 45 minut
Náročnost receptu snadná

Zobrazit celý recept

ZOBRAZIT DALŠÍ RECEPTY