Náš sortiment Recepty Grilovaná vepřová žebírka s ananasovo-mangovým chutney a pečenými brambůrkami
Grilovaná vepřová žebírka s ananasovo-mangovým chutney a pečenými brambůrkami

Grilovaná vepřová žebírka s ananasovo-mangovým chutney a pečenými brambůrkami

Doba přípravy více než 60 minut
Náročnost receptu střední

Ingredience

Maso:
Vepřová žebra 2 400 g
Mrkev 120 g
Česnek 50 g
Celer bulvový 120 g
Pepř černý celý 1 g
Nové koření celé 1 g
Bobkový list 1 g
Sůl kamenná 30 g
Chilli paprička čerstvá 20 g
Marináda:
Drcená rajčata 500 g
Česnek 70 g
Med 100 g
Chilli paprička čerstvá 20 g
Slunečnicový olej Sunol 100 g
Sůl kamenná 15 g
Chutney:
Mango čerstvé 300 g
Ananas čerstvý 300 g
Cukr třtinový tmavý 100 g
Bílé víno, suché 100 g
Chilli paprička čerstvá 10 g
Bramborový škrob 2 g
Sůl kamenná 1 g
Koriandr čerstvý 10 g
Pečené brambory:
Brambory grenaile 1 500 g
Sůl kamenná 30 g
Slunečnicový olej Sunol 50 g
Petrželová nať 30 g

10 porcí

Příprava žebírek (cca 120 minut) 
Do hrnce dáme očištěnou, na hrubé kusy nakrájenou zeleninu, cibuli, česnek, ochutíme solí, přidáme celé koření a feferonky. Přivedeme k varu, vložíme omytá žebra, přikryjeme poklicí a vaříme doměkka. Uvařená žebra vyjmeme, vytáhneme každou druhou kost a za kostí nakrájíme na jednotlivé porce. 

Příprava marinády (cca 10 minut)
Vezmeme misku, rozmixujeme v ní drcená rajčata, feferonku a oloupaný česnek. Přidáme med, sůl, olej  pečlivě promícháme a ochutnáme. Marináda musí mít silnou chuť, aby dobře ochutila žebra. Hotovou marinádu nalijeme na ještě teplá žebra a necháme je minimálně 3 hodiny marinovat. hodinu marinovat. Poté je  vyndáme z marinády, nakrájíme na porce a na grilovací pánvi grilujeme na barvu a do prohřátí. Jsou-li žebra příliš vysoká, po ogrilování je můžeme prohřát ještě v troubě. 

Příprava brambor (cca 25 minut)
Důkladně omyté brambory překrájíme na kousky asi 4 cm velké. Promícháme s trochou oleje a dáme do pekáče péci na 170 °C asi 20 minut, dokud nejsou brambory měkké a opečené. Po upečení osolíme a opepříme čerstvě mletým pepřem a servírujeme je.

Příprava chutney (cca 20 minut)
Oloupané mango a ananas nakrájíme na kousky asi 1 cm velké. Na pánevi svaříme cukr s bílým vínem do sirupovité konzistence. Přisypeme ovoce, na malé kostičky nakrájené chilli papričky a vaříme na skus. Dle obsahu vody v ovoci zahustíme  rozmíchaným škrobem v troše vody a krátce zavaříme.  Chutney musí mít kašovitou  konzistenci s kousky ovoce. Poté ho dochutíme solí, nasekaným koriandrem a necháme vychladnout.

Tip:

Žebírka je lepší nejdříve uvařit v pikantně ochuceném nálevu a poté je za tepla okořenit a nechat vychladnout, teprve pak je grilujte. Docílíte tím větší křehkosti, lepšího průniku chuti kořenicí marinády a následného snadnějšího ogrilování dokřupava.
Malou část marinády je dobré si ponechat před samotným naložením masa a použít ji až při expedici na potření masa.
K přípravě chutney je dobré použít suché bílé víno, protože sladkost dodá použitý cukr a ovoce.
Chutney připravujeme z ovocí, zelenin nebo i jejich vzájemnou kombinací. Vždy musí být  výrazné s nakysle nasládlou chuťí.  Při přípravě převážně používáme i bylinky, citrusové štávy, octy a různé druhy koření.

Další recepty

Drožďová pomazánka

Doba přípravy 30 minut
Náročnost receptu snadná

Zobrazit celý recept

Kuřecí vývar s nudlemi

Doba přípravy více než 60 minut
Náročnost receptu snadná

Zobrazit celý recept

Banánový chia pudink

Doba přípravy 30 minut
Náročnost receptu snadná

Zobrazit celý recept

ZOBRAZIT DALŠÍ RECEPTY