Náš sortiment Recepty Grilovaná vepřová žebírka s ananasovo-mangovým chutney a pečenými brambůrkami
Grilovaná vepřová žebírka s ananasovo-mangovým chutney a pečenými brambůrkami

Grilovaná vepřová žebírka s ananasovo-mangovým chutney a pečenými brambůrkami

Doba přípravy více než 60 minut
Náročnost receptu střední

Ingredience

Maso:
Vepřová žebra 2 400 g
Mrkev 120 g
Česnek 50 g
Celer bulvový 120 g
Pepř černý celý 1 g
Nové koření celé 1 g
Bobkový list 1 g
Sůl kamenná 30 g
Chilli paprička čerstvá 20 g
Marináda:
Drcená rajčata 500 g
Česnek 70 g
Med 100 g
Chilli paprička čerstvá 20 g
Slunečnicový olej Sunol 100 g
Sůl kamenná 15 g
Chutney:
Mango čerstvé 300 g
Ananas čerstvý 300 g
Cukr třtinový tmavý 100 g
Bílé víno, suché 100 g
Chilli paprička čerstvá 10 g
Bramborový škrob 2 g
Sůl kamenná 1 g
Koriandr čerstvý 10 g
Pečené brambory:
Brambory grenaile 1 500 g
Sůl kamenná 30 g
Slunečnicový olej Sunol 50 g
Petrželová nať 30 g

10 porcí

Příprava žebírek (cca 120 minut) 
Do hrnce dáme očištěnou, na hrubé kusy nakrájenou zeleninu, cibuli, česnek, ochutíme solí, přidáme celé koření a feferonky. Přivedeme k varu, vložíme omytá žebra, přikryjeme poklicí a vaříme doměkka. Uvařená žebra vyjmeme, vytáhneme každou druhou kost a za kostí nakrájíme na jednotlivé porce. 

Příprava marinády (cca 10 minut)
Vezmeme misku, rozmixujeme v ní drcená rajčata, feferonku a oloupaný česnek. Přidáme med, sůl, olej  pečlivě promícháme a ochutnáme. Marináda musí mít silnou chuť, aby dobře ochutila žebra. Hotovou marinádu nalijeme na ještě teplá žebra a necháme je minimálně 3 hodiny marinovat. hodinu marinovat. Poté je  vyndáme z marinády, nakrájíme na porce a na grilovací pánvi grilujeme na barvu a do prohřátí. Jsou-li žebra příliš vysoká, po ogrilování je můžeme prohřát ještě v troubě. 

Příprava brambor (cca 25 minut)
Důkladně omyté brambory překrájíme na kousky asi 4 cm velké. Promícháme s trochou oleje a dáme do pekáče péci na 170 °C asi 20 minut, dokud nejsou brambory měkké a opečené. Po upečení osolíme a opepříme čerstvě mletým pepřem a servírujeme je.

Příprava chutney (cca 20 minut)
Oloupané mango a ananas nakrájíme na kousky asi 1 cm velké. Na pánevi svaříme cukr s bílým vínem do sirupovité konzistence. Přisypeme ovoce, na malé kostičky nakrájené chilli papričky a vaříme na skus. Dle obsahu vody v ovoci zahustíme  rozmíchaným škrobem v troše vody a krátce zavaříme.  Chutney musí mít kašovitou  konzistenci s kousky ovoce. Poté ho dochutíme solí, nasekaným koriandrem a necháme vychladnout.

Tip:

Žebírka je lepší nejdříve uvařit v pikantně ochuceném nálevu a poté je za tepla okořenit a nechat vychladnout, teprve pak je grilujte. Docílíte tím větší křehkosti, lepšího průniku chuti kořenicí marinády a následného snadnějšího ogrilování dokřupava.
Malou část marinády je dobré si ponechat před samotným naložením masa a použít ji až při expedici na potření masa.
K přípravě chutney je dobré použít suché bílé víno, protože sladkost dodá použitý cukr a ovoce.
Chutney připravujeme z ovocí, zelenin nebo i jejich vzájemnou kombinací. Vždy musí být  výrazné s nakysle nasládlou chuťí.  Při přípravě převážně používáme i bylinky, citrusové štávy, octy a různé druhy koření.

Další recepty

Mléčný koktejl

Doba přípravy 15 minut
Náročnost receptu snadná

Zobrazit celý recept

Koktejl espresso

Doba přípravy 15 minut
Náročnost receptu snadná

Zobrazit celý recept

Ovocný sen

Doba přípravy 15 minut
Náročnost receptu snadná

Zobrazit celý recept

ZOBRAZIT DALŠÍ RECEPTY