Náš sortiment Recepty Flank steak s lilkovým pyré
Flank steak s lilkovým pyré

Flank steak s lilkovým pyré

Doba přípravy více než 60 minut
Náročnost receptu střední

Ingredience

Hovězí flank steak U.S. 2 000 g
Extra panenský olivový olej 100 ml
Sůl 20 g
Lilkové pyré
Lilek 1 500 g
Brambory varný typ C 500 g
Máslo 82 % 100 g
Sůl 20 g
Česnek český 40 g
Smetana 30 % 100 g
Hrubozrnná sůl 500 g
Salátek
Salát dubový list 6 g
Čekanka žlutá 100 g
Citrony 50 g
Cukr třtinový tmavý 30 g
Rukola 100 g

10 porcí

Příprava pyré
Omyté lilky podélně překrojíme, osolíme a potřeme oloupaným, nastrouhaným česnekem. Omyté brambory a přepůlené lilky dáme do pekáče s hrubozrnnou solí a pečeme do měkka. Brambory i lilky vydlabeme, přidáme převařenou smetanu a společně za tepla rozmixujeme do hladka. Ochutíme solí a nakonec zjemníme vmícháním měkkého másla. Upečenou slupku lilku nakrájíme na malinké kostičky a použijeme ji jako vložku do pyré.

Příprava salátu
Omyté saláty natrháme na středně velké kusy. Z citronové šťávy, cukru, olivového oleje a soli si v misce vyšleháme metličkou emulzi. Touto emulzí ochutíme těsně před podáváním listové salátky.

Příprava masa
Flank U.S. vyndáme z fólie, osušíme papírovou utěrkou a na suché pánvi opečeme ze všech stran, jen aby se zatáhly povrchové bílkoviny. Správnou teplotu pánve zkontrolujeme dlaní nad pánví, musí z ní sálat teplo. Jakmile máme maso opečené, sundáme pánev z plotny, přidáme velkou lžíci rozměklého másla a osolíme jej solí Maldon. Máslo nám začne pěnit, barvit se do hněda a intenzivně vonět. Velkou lžicí nabíráme máslo a několikrát tak přeléváme přes opečený flank. Poté přendáme flank na pekáč s mřížkou a dopékáme jej v předem vyhřáté troubě na 150 °C cca 10 minut. Tlakem prstu na maso zkontrolujeme stupeň propečenosti. Maso musí pružit, nesmí být pevné. Po upečení jej necháme ještě aspoň 5 minut odpočinout, aby nám šťáva nevytekla na prkénko po rozkrojení.

Servírování

Nejdříve dáme na nahřátý talíř lilkové pyré a pomocí lžíce jej pěkně roztáhneme do slzy či jiného tvaru. Flank steak nakrájíme na tenké plátky, pokapeme kvalitním olivovým olejem a posypeme solí Maldon. Pokrm doplníme ochuceným listovým salátkem.

Tip:

Listové saláty nekrájíme, ale směrem od žebra trháme. Salát tak zůstane křehký.
Ze speciálních steakových mas se neodstraňuje tuk, neboť je důležitou chuťovou součástí masa.
Propečené maso je tuhé a houževnaté, a tak jej připravujte ve škále stupně propečenosti od rare do medium well.

Další recepty

Drožďová pomazánka

Doba přípravy 30 minut
Náročnost receptu snadná

Zobrazit celý recept

Kuřecí vývar s nudlemi

Doba přípravy více než 60 minut
Náročnost receptu snadná

Zobrazit celý recept

Banánový chia pudink

Doba přípravy 30 minut
Náročnost receptu snadná

Zobrazit celý recept

ZOBRAZIT DALŠÍ RECEPTY