Náš sortiment Recepty Flank steak s lilkovým pyré
Flank steak s lilkovým pyré

Flank steak s lilkovým pyré

Doba přípravy více než 60 minut
Náročnost receptu střední

Ingredience

Hovězí flank steak U.S. 2 000 g
Extra panenský olivový olej 100 ml
Sůl 20 g
Lilkové pyré
Lilek 1 500 g
Brambory varný typ C 500 g
Máslo 82 % 100 g
Sůl 20 g
Česnek český 40 g
Smetana 30 % 100 g
Hrubozrnná sůl 500 g
Salátek
Salát dubový list 6 g
Čekanka žlutá 100 g
Citrony 50 g
Cukr třtinový tmavý 30 g
Rukola 100 g

10 porcí

Příprava pyré
Omyté lilky podélně překrojíme, osolíme a potřeme oloupaným, nastrouhaným česnekem. Omyté brambory a přepůlené lilky dáme do pekáče s hrubozrnnou solí a pečeme do měkka. Brambory i lilky vydlabeme, přidáme převařenou smetanu a společně za tepla rozmixujeme do hladka. Ochutíme solí a nakonec zjemníme vmícháním měkkého másla. Upečenou slupku lilku nakrájíme na malinké kostičky a použijeme ji jako vložku do pyré.

Příprava salátu
Omyté saláty natrháme na středně velké kusy. Z citronové šťávy, cukru, olivového oleje a soli si v misce vyšleháme metličkou emulzi. Touto emulzí ochutíme těsně před podáváním listové salátky.

Příprava masa
Flank U.S. vyndáme z fólie, osušíme papírovou utěrkou a na suché pánvi opečeme ze všech stran, jen aby se zatáhly povrchové bílkoviny. Správnou teplotu pánve zkontrolujeme dlaní nad pánví, musí z ní sálat teplo. Jakmile máme maso opečené, sundáme pánev z plotny, přidáme velkou lžíci rozměklého másla a osolíme jej solí Maldon. Máslo nám začne pěnit, barvit se do hněda a intenzivně vonět. Velkou lžicí nabíráme máslo a několikrát tak přeléváme přes opečený flank. Poté přendáme flank na pekáč s mřížkou a dopékáme jej v předem vyhřáté troubě na 150 °C cca 10 minut. Tlakem prstu na maso zkontrolujeme stupeň propečenosti. Maso musí pružit, nesmí být pevné. Po upečení jej necháme ještě aspoň 5 minut odpočinout, aby nám šťáva nevytekla na prkénko po rozkrojení.

Servírování

Nejdříve dáme na nahřátý talíř lilkové pyré a pomocí lžíce jej pěkně roztáhneme do slzy či jiného tvaru. Flank steak nakrájíme na tenké plátky, pokapeme kvalitním olivovým olejem a posypeme solí Maldon. Pokrm doplníme ochuceným listovým salátkem.

Tip:

Listové saláty nekrájíme, ale směrem od žebra trháme. Salát tak zůstane křehký.
Ze speciálních steakových mas se neodstraňuje tuk, neboť je důležitou chuťovou součástí masa.
Propečené maso je tuhé a houževnaté, a tak jej připravujte ve škále stupně propečenosti od rare do medium well.

Další recepty

Mléčný koktejl

Doba přípravy 15 minut
Náročnost receptu snadná

Zobrazit celý recept

Koktejl espresso

Doba přípravy 15 minut
Náročnost receptu snadná

Zobrazit celý recept

Ovocný sen

Doba přípravy 15 minut
Náročnost receptu snadná

Zobrazit celý recept

ZOBRAZIT DALŠÍ RECEPTY