Dýňové řezy
Suroviny smícháme postupně dohromady a vypracujeme z nich těsto. Těsto zabalíme do folie a vložíme do lednice.
Vezmeme se omytou dýni a rozřízneme na půl. Vydlabeme pomocí lžíce semínka a oloupneme slupku a získáme tak jen dužninu. Dužninu nakrájíme na kostičky a vložíme do hrnce. Zalijeme trochou vody, přiklopíme a necháme 20 minut dusit až dýně změknce. Poté slijeme přebytečnou vodu, která se nevyvařila, dužninu rozmixujeme na hladký krém a necháme vychladnout.
Do vychlazeného dýňového krému přidáme med, zakysanou smetanu, citronovou šťávu a důkladně promícháme.
Předehřejeme si troubu na 180 °C.
Až bude vše dobře zapracované, vezmeme vejce, přidáme do krému a mixérem opatrně a důkladně prošleháme. Formu vymažeme máslem (můžeme použít pečicí papír) a upěchujeme do ni upěchujeme připravané vychlazené těsto. Těsto poté na několika místech propíchneme vidličkou, nalijeme na něj krém a vložíme do předehřáté trouby. Vyčkáme 40 minut a vyndáme formu z trouby.
Nožem rozdělíme na řezy a podáváme se zakysanou smetanou.
Tip:
Těsto nemusí být pouze z hladné pšeničné mouky, můžeme zvolit také celozrnou nebo zkombinovat s bílou. Hotové řezy můžeme na zakysanou smetanu doplnit také nastrouhanou čokoládou, kakaem nebo kokosem podle chuti.