Náš sortiment Recepty Čokoládový dort s pomeranči
Čokoládový dort s pomeranči

Čokoládový dort s pomeranči

Doba přípravy více než 60 minut
Náročnost receptu snadná

Ingredience

Spodní díl:
Hladká mouka 175 g
Kakao 1 lžíce
Práškový cukr 50 g
Máslo 82 % 100 g
Žloutek 1
Studená voda lžíce
Hmota:
Smetana 30 % 300 ml
Figaro čokoláda na vaření 300 g
Cukr třtinový tmavý 300 g
Skořice mletá 1 lžička
Muškátový oříšek špetka
Na ozdobu:
Pomeranč
Med lžíce
Navíc:
Mouka na pomoučení desky
Máslo na vymazání formy
Suché fazole jako závaží

1 dort

Těsto:

Ve velké míse smícháme mouku, kakaový prášek, práškový cukr, přidáme máslo a vypracujeme těsto. Do vzniklé směsi přidáme žloutek a trochu vody. Mícháním získáme hladkou směs. Tu dáme na pomoučenou desku a hněteme do té doby, než je těsto hladké. Nakonec ho zabalíme do alobalu a necháme odstát v ledničce 30 minut. Vychlazené těsto vyválíme na 3 mm široký plát. Formu na koláč (23 cm) vymažeme máslem a dáme do ní vyválené těsto. Formu s těstem necháme opět odstát v ledničce. Troubu si předehřejeme na 180 °C. Formu na koláč s těstem vyložíme pečícím papírem a zatížíme suchými fazolemi. Pečeme asi 20 minut. Poté sundáme závaží a pečeme dalších 8 minut. Necháme vychladnout.

Krém:

V hrnci na mírném ohni zahříváme smetanu, postupně přidáváme cukr a mícháme, dokud se cukr nerozpustí. Přidáme kousky nalámané čokolády a koření. Vše promícháme do hladka. Pak vylijeme na upečené těsto do dortové formy. Necháme zchladnout v ledničce cca 2 hodiny.

Zdobení:

Pomeranče oloupeme, nakrájíme na tenká kolečka, zalijeme medem a necháme lehce zkaramelizovat na pánvi. Poklademe na dort.

Další recepty

Karamelové sušenky

Doba přípravy 45 minut
Náročnost receptu snadná

Zobrazit celý recept

Čokoládový podzimní dort

Doba přípravy více než 60 minut
Náročnost receptu snadná

Zobrazit celý recept

Pistáciové koláčky

Doba přípravy 30 minut
Náročnost receptu snadná

Zobrazit celý recept

ZOBRAZIT DALŠÍ RECEPTY