Boršč

Boršč

Doba přípravy více než 60 minut
Náročnost receptu střední

Ingredience

Vepřová plec 300 g
Hovězí maso přední bez kosti 300 g
Bobkový list 1 g
Nové koření celé 1 g
Pepř černý celý 1 g
Olej rostlinný 100 g
Anglická slanina lisovaná 100 g
Rajčatový protlak 100 g
Mrkev 100 g
Celer bulvový 75 g
Petržel kořenová 50 g
Hlávkové zelí bílé 150 g
Řepa červená, sterilovaná 100 g
Brambory varný typ B 150 g
Cukr krupice ARO 50 g
Ocet kvasný 50 g
Smetana 12 % 100 g
Mouka ARO 30 g
Zakysaná smetana 200 g

10 porcí

Příprava vývaru (cca 2,5 hodiny)
Očištěné a opláchnuté maso, hovězí i vepřové, společně dáme vařit do studené osolené vody s kořením. Vepřové maso se vaří kratší dobu proto ho vyjmeme dříve než hovězí maso. Po uvaření maso nakrájíme na kostičky a vývar přecedíme.

Příprava zeleniny a slaniny (cca 30 minut)
Kořenovou zeleninu a brambory očistíme, omyjeme a nakrájíme na malé kostičky o velikosti 7mm. Cibuli oloupeme a nakrájíme na jemno. Z hlávkového zelí vykrojíme košťál a listy nakrájíme na čtverečky asi 1 cm velké. Sterilovanou řepu nakrájíme na stejně veliké kostičky jako brambory. Anglickou slaninu nakrájíme na malé kostičky asi 7mm velké.

Příprava polévky (cca 45 minut)
Na rozpuštěné slanině a oleji v hrnci orestujeme krátce cibuli, přidáme rajčatový protlak, snížíme příkon tepla a pozvolna orestujeme. Jakmile je protlak lesklý, zalijeme ho vývarem.  Postupně do hrnce přidáváme dle tvrdosti zeleninu a brambory a vaříme doměkka. Polévku ochutíme solí a cukrem. Ke konci varu přidáme červenou řepu i s přecezeným nálevem. Polévku zjemníme smetanou smíchanou s malým množstvím mouky a ještě krátce povaříme. Nakonec do polévky přidáme nakrájené maso, polévku dochutíme solí a svařeným octem s cukrem.

Servírování

Do teplého talíře nalijeme porci horké polévky, kterou doplníme nokem zakysané smetany.

Tip:

Boršč je ruská národní polévka, proto se v různých regionech na jeho přípravu používá i jehněčí nebo skopové maso.

Další recepty

Karamelové sušenky

Doba přípravy 45 minut
Náročnost receptu snadná

Zobrazit celý recept

Čokoládový podzimní dort

Doba přípravy více než 60 minut
Náročnost receptu snadná

Zobrazit celý recept

Pistáciové koláčky

Doba přípravy 30 minut
Náročnost receptu snadná

Zobrazit celý recept

ZOBRAZIT DALŠÍ RECEPTY